25/04/2024

Κακά μαντάτα για τον Γάλλο πρόεδρο η νίκη της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές

European Council On Foreign Relations

Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο της Le Pen, ήταν αυτό που έδωσε την είδηση, καθώς τερμάτισε υψηλότερα από το Renaissance το βράδυ των ευρωεκλογών.

Αν και οι δύο τους τερμάτισαν με διαφορά μικρότερη της μιας μονάδας, η νίκη της ακροδεξιάς είναι κακή είδηση για τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς η Le Pen κατέστησε τις εκλογές ένα δημοψήφισμα για τον Macron, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.

Το γεγονός ότι ανέκαμψε η προσέλευση, από το 42% το 2014 στο 51% (δηλαδή περισσότερο από τις νομοθετικές εκλογές του 2017), έριξε και αλάτι στην πληγή.

Αλλά ο Macron θα βρει τρόπους να ελιχθεί. Πρώτον, η πλειοψηφία του στο εσωτερικό παραμένει σταθερή, και μπορεί ακόμη να καταφύγει στην παλιά τακτική του ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου (φημολογείται από τον περασμένο χειμώνα). 

Δεύτερον, η στρατηγική του για την ΕΕ, αποδίδει. Με το ΕΡΡ και το S&D να χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ALDE+ γκρουπ το οποίο ο Macron θέλει να βοηθήσει να οικοδομηθεί, είναι εκεί που θα ήθελε να βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος: σε μια θέση να διαδραματίζει έναν κεντρικό ρόλο.

Οι 21 έδρες του Renaissance τους καθιστούν μια μεγάλη δύναμη σε αυτή τη νέα ομάδα, και ήδη διεκδικούν την θέση τους ως kingmaker, αμφισβητώντας την φιλοδοξία του Spitzenkandidat να προεδρεύσει της Κομισιόν.

Ο Macron έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργεί μία θέση kingmaker για τον εαυτό του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως φαίνεται από την προσέγγισή του στους Σοσιαλιστές και Μεσόγειους ηγέτες, όπως τον Sanchez της Ισπανίας και τον Costa της Πορτογαλίας, αλλά επίσης και με άλλους ομολόγους όπως τον Borisov της Βουλγαρίας και τον Rutte της Ολλανδίας.

 

Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024