29/03/2024

Προσγείωση στην Οζάκα…

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Χωρίς πρόοδο στις συνοµιλίες για τη ζώνη ασφαλείας στα συριακά εδάφη δεν θα είχε κλειστεί το ραντεβού Τραµπ -Ερντογάν

Η είδηση δηµοσιεύθηκε στη φιλοκυβερνητική «Γενί Σαφάκ» αλλά δεν έτυχε της δέουσας προσοχής: Η παραλαβή των S-400 που επρόκειτο, σύµφωνα µε τη ρωσική πλευρά, να αρχίσει στις 21/6 αναβλήθηκε για µετά τη συνάντηση Τραµπ – Ερντογάν στην Οζάκα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G-20.

H παραπάνω εξέλιξη είναι µία ακόµη πιστοποίηση της προόδου που σηµειώνεται στις διµερείς διαπραγµατεύσεις ΗΠΑ-Τουρκίας για τη δηµιουργία ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία ανάµεσα στην τουρκοσυριακή µεθόριο και την περιοχή που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάµεις.

Οι ζητούµενες ισορροπίες είναι πολύ λεπτές καθώς η ζώνη ασφαλείας θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανησυχίες και των δύο πλευρών:

  • Για την τουρκική πλευρά, να υπάρχει η εγγύηση ότι η βορειοανατολική Συρία δεν θα µετατραπεί µελλοντικά σε βάση στήριξης ένοπλης δραστηριότητας του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία.
  • Για την κουρδική πλευρά και πιο συγκεκριµένα για το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ, PYD, και την πολιτοφυλακή YPG, το ζητούµενο είναι η παρουσία και η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάµεων που θα περιπολούν στη ζώνη ασφαλείας να µη συνιστά επιχειρησιακά δυνατότητα εξαπόλυσης ανά πάσα στιγµή εισβολής ευρείας κλίµακας.

Χωρίς πρόοδο στις συνοµιλίες για τη ζώνη ασφαλείας δεν θα είχε κλειστεί το ραντεβού ΤραµπΕρντογάν στην Οζάκα. Στη συνάντηση Τραµπ – Ερντογάν δεν θα αναζητηθεί η λύση στην αντιπαράθεση των δύο πλευρών για τους S-400, αλλά θα επισφραγιστεί µια ευρύτερη εκκαθάριση εκκρεµοτήτων, στη βάση της οποίας θα αναζητηθεί η διευθέτηση της εκκρεµότητας για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήµατος µε τρόπο και µε µεθόδευση που να σώζει τα προσχήµατα και για τις δύο πλευρές.

πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024