Τη λέξη «τρομοκρατία» στα ρεπορτάζ του προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο μεροληψίας θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το BBC.

 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail που επικαλείται πηγές στο BBC, ο κανόνας αυτός θα ισχύσει μετά τη δημοσίευση των νέων κατευθυντηρίων της εταιρείας στο τέλος Ιουνίου. Επικαλούμενη υψηλόβαθμο στέλεχος του δικτύου, η Daily Mail αναφέρει ότι «συμπυκνώνεται στην εξής φράση “ο τρομοκράτης για κάποιον είναι ο μαχητής της ελευθερίας για κάποιον άλλο”».

Παρότι οι νέες κατευθύνσεις δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί, αρκετοί ρεπόρτερ του BBC έχουν ήδη ασκήσει κριτική στην κίνηση αυτή ως «αμφιλεγόμενη». «Το τελικό αποτέλεσμα είναι μία πρόθεση να στριμωχτεί συνολικά η λέξη τρομοκρατία, που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ανοησία» αναφέρει μια πηγή.

Επίσης, η ιδέα επικρίθηκε και από κάποιους βουλευτές, που πιστεύουν ότι είναι απαράδεκτο «να “ξεπλύνει” τη συμπεριφορά των τρομοκρατών με τον να μην την καταδεικνύει» και ότι με την αφαίρεση της λέξης «τρομοκρατία» του BBC δεν θα είναι πια «σαφές και ακριβές» στις μεταδόσεις του.

Σύμφωνα με το Νέο Λεξικό της Οξφόρδης, «τρομοκράτης» είναι κάποιος που χρησιμοποιεί «βία και εκφοβισμό προς επιδίωξη πολιτικών στόχων».

ΠΗΓΗ:in.gr