19/04/2024

ΗΠΑ: Πρώην κορυφαία τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως το τραπεζικό σύστημα δεν είναι προετοιμασμένο για την επόμενη κρίση

Του Pedro Nicolaci da Costa
Forbes

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις κουβαλούν βαρύτερο φορτίο σήμερα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας από ό,τι τα τελευταία 50 χρόνια. Γιατί, λοιπόν, δεν είναι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve πιο πανικοβλημένοι για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας;

Αυτό οφείλεται εν μέρει σε μια ενδεχομένως αφελή σιγουριά που έχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ότι οι μεταρρυθμίσεις που υλοποίησαν μετά την κρίση του 2008 διένυσαν πολύ δρόμο στο να καταστήσουν το τραπεζικό σύστημα ασφαλέστερο.

Σε πρόσφατη ομιλία του, ο Πρόεδρος της Fed, Jerome Powell είπε:

Αναφορικά με… τη μόχλευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα -σήμερα οι τράπεζες στον πυρήνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι θεμελιωδώς ισχυρότερες και πιο ανθεκτικές. Το ρυθμιστικό πλαίσιο που θεσπίσαμε μετά την κρίση στηρίζεται σε ισχυρές κεφαλαιακές απαιτήσεις που δοκιμάζονται με ισχυρά stress tests και οδηγούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίου στο τραπεζικό σύστημα”.

Πολλοί ειδικοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι η Fed είναι παραπάνω αισιόδοξη από ό,τι πρέπει.

ΗΠΑ: Πρώην κορυφαία τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως το τραπεζικό σύστημα δεν είναι προετοιμασμένο για την επόμενη κρίση

O Thomas Hoenig, πρώην αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) και πριν από αυτό Πρόεδρος της Fed του Κάνσας Σίτι είναι μεταξύ αυτών.

“Ακούω να λένε ότι οι μεγάλες τράπεζες έχουν μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από ό, τι το 2008. Αλλά δεδομένου ότι τότε δεν είχαν σχεδόν καθόλου κεφάλαια, η σύγκριση δεν είναι καλή”, έγραψε ο Hoenig στο Twitter. “Το μεγαλύτερο δεν είναι ισοδύναμο με το επαρκές. Οι τράπεζες έχουν τώρα αισθητά αυξημένο κίνδυνο ισολογισμού με λίγα επιπλέον κεφάλαια”.

Ο Hoenig έχει δίκιο. Όχι μόνο οι μετά την κρίση κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι πιθανώς πολύ χαμηλές για να αντέξουν σε μια νέα σοβαρή οικονομική πανωλεθρία, αλλά η ομάδα οικονομικών συμβούλων του Donald Trump -και οι διορισμένοι του στην Fed- ήταν επίσης απασχολημένοι με το να ανατρέπουν τις όποιες αυστηρότερες ρυθμίσεις θεσπίστηκαν.

Ο πρώην επικεφαλής ρυθμιστής της Fed, Daniel Tarullo, παραπονέθηκε πρόσφατα ότι οι τράπεζες φαίνεται να υποφέρουν από αμνησία για την κρίση, η οποία τις ωθεί ενεργά προς τέτοιες επικίνδυνες ανατροπές.

“Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες θα έπρεπε να ανεβαίνουν, όχι να μειώνονται”, είπε. “Τώρα θα ήταν μια κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσουμε τις αντικυκλικές κεφαλαιακές απαιτήσεις”.

Και πρόσθεσε: “Ίσως κανείς να ελπίζει ότι έχοντας απομακρυνθεί μια δεκαετία από την κρίση και τη μεγάλη ύφεση, δεν είναι απαραίτητο να επισημαίνουμε αυτά τα πράγματα. Δυστυχώς, είναι. ”

πηγή:Capital.gr

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024