25/04/2024

Γερµανική ανατροπή: Πόσο μπορεί ακόμη να αντέξει η συγκυβέρνηση;

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος 

 

Η αποσάθρωση της Χριστιανοδηµοκρατίας και οι επιπτώσεις της θα σφραγίσουν τους επόµενους µήνες τις εξελίξεις στη Γερµανία αλλά και στην ΕΕ-Ευρωζώνη συνολικά.

 

Πριν από δύο χρόνια το κύριο ερώτηµα για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερµανία δεν ήταν άλλο από το ποιο θα είναι το ποσοστό της Εναλλακτικής για τη Γερµανία. Μετά τις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2017, το ερώτηµα που κυριάρχησε ήταν πού θα φθάσει η πτωτική πορεία των Σοσιαλδηµοκρατών και πώς µπορεί να ανακοπεί. Σήµερα το ερώτηµα είναι πόσο µπορεί να αντέξει ακόµη µια συγκυβέρνηση, όπου µετά τον ήσσονα καταρρέει ο µείζων εταίρος.

Αν σήµερα γίνονταν εκλογές στη Γερµανία, πρώτο κόµµα θα αναδεικνύονταν οι Πράσινοι µε δύο επιλογές κυβερνητικής συνεργασίας: είτε τη συγκυβέρνηση µε τους Χριστιανοδηµοκράτες ως ήσσονα εταίρο, είτε µια τρικοµµατική συµµαχία µε τους Σοσιαλδηµοκράτες και την Αριστερά.

Τα παραπάνω θα µπορούσαν να αλλάξουν τα µέχρι στιγµής σταθερά δεδοµένα από τη δέσµευση της Μέρκελ να ολοκληρώσει την τελευταία θητεία της τον Σεπτέµβριο του 2021, µέχρι την ανακήρυξη της διαδόχου της στην ηγεσία της CDU, Κραµπ-Καρενµπάουερ, ως υποψήφιας για την καγκελαρία. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανατροπές και να διαµορφωθεί το νέο τοπίο στην πολιτική σκηνή της Γερµανίας θα ήταν εξωπραγµατικό να υπάρχουν προσδοκίες για ενεργοποίηση του Βερολίνου προς την κατεύθυνση µιας συνολικής ευρωπαϊκής µεταρρύθµισης.

Με τα σηµερινά δεδοµένα, η Μέρκελ δεν µπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων, ενώ η επικεφαλής της CDU, Κραµπ-Καρενµπάουερ, φαίνεται να έχει «καεί» πρόωρα, καθώς µοιραία θα ταυτιστεί µε τη µη αντιστρέψιµη απ’ ό,τι φαίνεται απώλεια της πρώτης θέσης σε όφελος των Πρασίνων. Σχεδόν τριάντα χρόνια µετά την πτώση του Τείχους καταρρέουν µε πάταγο και ταυτόχρονα τα δύο κόµµατα που κυριάρχησαν στην Ιστορία της ∆υτικής Γερµανίας µέχρι το 1990, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται δεν µπορούν να συντηρήσουν προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο στην εκλογική βάση τους.

Η αποσάθρωση της Χριστιανοδηµοκρατίας και οι επιπτώσεις της θα σφραγίσουν τους επόµενους µήνες τις εξελίξεις στη Γερµανία αλλά και στην ΕΕ-Ευρωζώνη συνολικά.

πηγή: Έθνος 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024