29/03/2024

Η Τουρκία δεν είναι απρόβλεπτη, κάνει το ίδιο από τη δεκαετία του 1970

Γράφει ο Γιώργος Σκαφιδάς

Ό,τι μπορεί να κάνει μονομερώς για να προβάλλει τις διεκδικήσεις της, η Άγκυρα το κάνει «κατά πάγια πρακτική», και μάλιστα εν μέσω τυμπανοκρουσιών

Πολλοί εκπλήσσονται ή παριστάνουν ότι εκπλήσσονται. Η Τουρκία, όμως, δεν εκπλήσσει. Δεν φαίνεται καν να επιθυμεί κάτι τέτοιο. Της καταλογίζουμε ότι είναι «απρόβλεπτη». Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι.

Το μόνο απρόβλεπτο που έκανε τα τελευταία χρόνια ήταν να καταρρίψει εκείνο το ρωσικό μαχητικό το Νοέμβριο του 2015 στη Συρία. Για όλα τα υπόλοιπα (τις επιχειρούμενες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τις στρατιωτικές εισβολές στη Συρία κ.ά.) είχε φροντίσει η ίδια να μας ενημερώσει εκ των προτέρων. Ακόμη και η αγορά των ρωσικών S-400 θα μπορούσε να θεωρηθεί αναμενόμενη υπό το πρίσμα όσων έχουν εκτυλιχθεί στον άξονα Ουάσιγκτον-Άγκυρας-Μόσχας από το καλοκαίρι του 2016 και μετά.

Ό,τι μπορεί να κάνει μονομερώς για να προβάλλει τις διεκδικήσεις της η Τουρκία το κάνει «κατά πάγια πρακτική». Και μάλιστα εν μέσω τυμπανοκρουσιών, ρισκάροντας ρήξεις στις σχέσεις της με γείτονες, συμμάχους και εταίρους. Έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν: στην Κύπρο ήδη από τη δεκαετία του 1970, στη Συρία πιο πρόσφατα, στο Αιγαίο διαχρονικά, πίσω στην κυπριακή ΑΟΖ με ανανεωμένη… γεωτρητική διάθεση τις τελευταίες εβδομάδες.

Πληροφορίες θέλουν μάλιστα την Τουρκία να «χτυπάει» προσεχώς και αλλού: σε Καρπασία και Καστελόριζο, με αιχμή πλωτά τρυπάνια και σεισμογραφικά, τα νέα της «όπλα» σε καιρό ειρήνης.

Το «Fatih» βρίσκεται δυτικά της Πάφου ήδη από τις αρχές Μαΐου. Οι «Αρχές» του ψευδοκράτους είχαν μάλιστα ενημερώσει τον γενικό γραµµατέα του ΟΗΕ ήδη από τις 28 Μαρτίου του 2019 ότι η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) επρόκειτο να επιχειρήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ενώ ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, είχε προαναγγείλει «δραστηριότητες» εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ήδη από τις 18 Νοεμβρίου του 2018.

Και ξαφνικά, μήνες μετά, όλοι παριστάνουν «σαν να πέφτουν από τα σύννεφα» όταν ακούνε τον Τσαβούσογλου να λέει το προφανές, ότι δηλαδή το «Fatih» έβαλε μπρος το τρυπάνι. «Δεν έγιναν όλα πολύ γρήγορα;», μου λέει συνάδελφος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων. Όχι, στην πραγματικότητα όλα έγιναν αργά και χωρίς εκπλήξεις, μπροστά στα «αμέτοχα» μάτια των Ευρωπαίων που δεν έχουν όμως πια άλλα περιθώρια. Πλέον, θα πρέπει να δράσουν, ξεκινώντας από τις 20 Ιουνίου.

πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024