19/03/2024

DW: Η γερμανική κυβέρνηση για τα πειράματα σε πιθήκους.

 


Γερμανοί πολιτικοί δεν κρύβουν τον αποτροπιασμό τους για τα πειράματα της αυτοκινητοβιομηχανίας σε πιθήκους. Οι Πράσινοι καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση και ζήτησαν συζήτηση στη Βουλή.

Διαστάσεις προσλαμβάνει η αποκάλυψη από δημοσιεύματα του Τύπου για πειράματα με διοξείδιο του αζώτου σε πιθήκους και πιθανότατα σε ανθρώπους. Πειράματα πληρωμένα από ινστιτούτο που έχει χρηματοδοτηθεί από την αυτοκινητοβιομηχανία. Το θέμα θα απασχολήσει αυτήν την εβδομάδα και τη γερμανική βουλή έπειτα από αίτημα του κόμματος των Πρασίνων.

 

“Σοκαριστικό, φριχτό”

“Θέλουμε να αποκλείσουμε ολοκληρωτικά πλέον πειράματα με πιθήκους για το μέλλον ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο” δήλωσε ο Τόμας Στεγκ, εκπρόσωπος της VW, σε συνέντευξη του στη σημερινή Bild. Διαβεβαίωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα εξετάσει τι ακριβώς έγινε με τους πιθήκους μετά τα πειράματα, “σε ποια κατάσταση παραδόθηκαν τότε και σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα”. Χθες και ο πρόεδρος της VW Ματίας Μίλερ χαρακτήρισε τα πειράματα “απαράδεκτα”. Την ίδια ώρα εντείνονται οι επικριτικές φωνές από την πολιτική για τα πειράματα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας χαρακτήρισε στην Passauer Neuen Presse σοκαριστική την είδηση, σημειώνοντας ότι “όποιος έδωσε εντολή να γίνουν τέτοια πειράματα φαίνεται ότι έχει χάσει κάθε έννοια μέτρου”. “Πειράματα σε ζώα για ίδιον όφελος είναι απλά φριχτό” δήλωσε. Ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Κλάους Μπέρτελ τόνισε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ότι “χρειαζόμαστε μια ευρύτερη συζήτηση για την αυξανόμενη επιρροή των οικονομικών συμφερόντων πάνω στην έρευνα και τη διδασκαλία στα πανεπιστήμια”.

Βολές στην κυβέρνηση

Το κόμμα των Πρασίνων έριξε τα πυρά του κατά της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Μεταφορών Κρίστιαν Σμιτ. Τους κατηγόρησε για υποκρισία. “Βρίσκω εντελώς υποκριτική τη δημόσια αγανάκτηση των δύο πολιτικών για τέτοια πειράματα” δήλωσε στο Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandfunk ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Όλιβερ Κρίσερ. “Εν τέλει είναι και οι δύο υπεύθυνοι για το ό,τι δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα για τον περιορισμό των ρύπων διοξειδίου του αζώτου από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στις πόλεις. Εδώ πρόκειται για ένα πείραμα σε πραγματικό χρόνο, σε 80 εκατομμύρια πολίτες και με συνεχώς αυξανόμενες τιμές, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη”. Για το θέμα των επίμαχων πειραμάτων οι Πράσινοι ζήτησαν να συζητηθεί στη Βουλή την ώρα των επίκαιρων ερωτήσεων. “Καλούμε την κυβέρνηση να πει καθαρά, εάν γνώριζε για τις αμφιλεγόμενες μεθόδους της αυτοκινητοβιομηχανίας και σε ποιο εύρος χρηματοδοτήθηκαν με δημόσια χρήματα”, είπε η Μπρίτα Χάσελμαν, στέλεχος της παράταξης και κατηγόρησε την αυτοκινητοβιομηχανία ότι προσπαθεί να υποτιμήσει τον κίνδυνο από εισπνοή διοξειδίου του αζώτου με πειράματα σε πιθήκους και ανθρώπους.

3.500 δολάρια ο πίθηκος

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Bild αποκαλύπτει ότι τα πειράματα έγιναν στις ΗΠΑ σε 11 πιθήκους για λογαριασμό της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η εφημερίδα μάλιστα έχει στην κατοχή της και την απόδειξη λογαριασμού. Η τιμή για το κάθε ένα ζώο ήταν 3.500 δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων και της μεταφοράς. Συνολικά δαπανήθηκαν 47.472,25 δολάρια. Η παραγγελία των πιθήκων έγινε από το εργαστήριο Charles River στο Χιούστον. Οι πίθηκοι ήρθαν με πλοίο από την Κίνα, εξετάστηκαν στο Χιούστον και εκπαιδεύτηκαν. Το σημαντικό είναι ότι θα έπρεπε να ήταν απόλυτα υγιείς. Μετά την εισπνοή επί 4 ώρες διοξειδίου του αζώτου τους έγιναν εξετάσεις. Σύμφωνα με την Bild, οι πίθηκοι χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια και για άλλα πειράματα, αυτή τη φορά για λογαριασμό της καπνοβιομηχανίας. Για το που βρίσκοναι σήμερα τα ζώα και ποια είναι η κατάσταση της υγείας τους δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Τέλος, ο Πέτερ Ντάμπροκ, πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Βιοηθικής εξέφρασε φόβους για πιθανό πλήγμα στη σοβαρή ερευνητική εργασία εξαιτίας των αμφιλεγόμενων πειραμάτων.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

DW

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023