20/04/2024

Forbes: Η κατάρριψη του drone από τo Ιράν κλιμακώνει τις εντάσεις και δίνει ώθηση στην τιμή του πετρελαίου

Της Lisettte Voytko, 
Forbes 

Το Ιράν παραδέχτηκε ότι κατέρριψε ένα στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ και ισχυρίζεται πως βρέθηκε στο ιρανικό εναέριο χώρο ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι πετούσε σε διεθνή ύδατα. Η εξέλιξη αυτή κλιμάκωσε την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες και ώθησε τις τιμές του πετρελαίου. 

-Mετά την κατάρρευση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ο στρατηγός Hossain Salami των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε: “Δεν σκοπεύουμε να πολεμήσουμε με καμία χώρα, αλλά είμαστε πανέτοιμοι για πόλεμο”. 

– Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν κατά 3%

– Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα στείλει 1.000 επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή. 

– Οι Ιρανοί αρχικά ανέφεραν ότι το αεροσκάφος ήταν ένα RQ-4 Global Hawk αλλά οι Αμερικανοί επιβεβαίωσαν στο Associated Press ότι πρόκειται για ένα MQ – 4C Triton το οποίο κοστίζει $180 εκατ. 

Η κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους έρχεται μετά τις επιθέσεις σε πετρελαιοφόρα στον κόλπο του Ομάν με τις πιο πρόσφατες την περασμένη εβδομάδα. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν για τα επεισόδια ενώ το Ιράν αρνήθηκε τις κατηγορίες. Μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι στέλνει 1.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή ως απάντηση στην, όπως την αποκαλούν, “εχθρική συμπεριφορά” των Ιρανών. 

Μόλις λίγες ώρες πριν οι ΗΠΑ κάνουν τις συγκεκριμένες ενέργειες, το Ιράν είχε δηλώσει πως ήταν πολύ κοντά στην κατοχή της απαιτούμενης ποσότητας ουρανίου για τη δημιουργία πυρηνικού όπλου. Αυτό θα αποτελούσε και σαφή παραβίαση της συμφωνίας του 2015 η οποία αποσκοπούσε στο να εμποδίσει το Ιράν να κατέχει πυρηνικά όπλα. Η συμφωνία υπογράφηκε από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Γερμανία με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν και με την προϋπόθεση πως το Ιράν θα περιόριζε την πυρηνική του δραστηριότητα επιτρέποντας σε επιθεωρητές να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις για να τις ελέγξουν. 

Ο Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν αφού έθεσε τις ΗΠΑ εκτός συμφωνίας πέρυσι και επέβαλε αυστηρότερες κυρώσεις τον περασμένο μήνα ωθώντας το Ιράν στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. 

Σχετικά με το drone το MQ-4C Triton είναι ένα πολύ προηγμένο αεροσκάφος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Το άνοιγμα των φτερών του φτάνει τα 131 πόδια και η ταχύτητά του μπορεί να ξεπεράσει τα 350 μίλια την ώρα. Από το 2015 κάθε drone κοστίζει πάνω από $180 εκατ. Το MQ-4C μπορεί να πετάξει έως και 24 ώρες, να φτάσει σε υψόμετρο 10 μιλίων και να καλύψει κάθε φορά πάνω από 8.000 ναυτικά μίλια.

πηγή:Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024