23/04/2024

Ευρωζώνη: Προϋπολογισµός χωρίς λεφτά!

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος 


Ο προϋπολογισµός της Ευρωζώνης που είχε προτείνει ο Μακρόν µετά την εκλογή του το 2017 θα ήταν ύψους αρκετών εκατοντάδων δισ. µε στόχο έργα και δίκτυα υποδοµής που θα αναθέρµαιναν την οικονοµία και θα οδηγούσαν σε µια σταθερή ανάπτυξη.

Πριν από έναν χρόνο, στην συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν στο Μέζεµπεργκ, ο προϋπολογισµός ήταν η µόνη από τις προτάσεις Μακρόν που αποδέχθηκε το Βερολίνο, το οποίο δεν θέλησε καν να συζητήσει τη θέσπιση αξιώµατος υπουργού Οικονοµικών της Ευρωζώνης και Κοινοβουλίου του Ευρώ. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Ecofin, ο προϋπολογισµός της Ευρωζώνης απονευρώθηκε ακόµη περισσότερο, αν όχι πλήρως, από την αρχική πρόταση Μακρόν, που τον ήθελε εργαλείο πριµοδότησης της ανάπτυξης αλλά και ταυτόχρονης απάλυνσης των εσωτερικών εθνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

Με πρωτοστατούντες τους Οκτώ του Βορρά (Νέα Χανσεατική Ενωση) υπό την ηγεσία της Ολλανδίας, ο προϋπολογισµός της Ευρωζώνης προβλέπεται να είναι ύψους περίπου 17 δισ. ευρώ και στόχος του θα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της σύγκλισης, µε αλλά λόγια η στήριξη µιας νεοφιλελεύθερης ατζέντας! Κατανοµή ρόλων ή η σκληρή πραγµατικότητα µιας κατακερµατισµένης ΕΕ;

Σε πρώτη φάση, η Γερµανία ψαλιδίζει την πρόταση Μακρόν για συνολική µεταρρύθµιση της ΕΕ – Ευρωζώνης και αποδέχεται ως τον ελάχιστο κοινό παρονοµαστή της σύγκλισής της µε τη Γαλλία έναν προϋπολογισµό της Ευρωζώνης ύψους κάποιων δεκάδων και όχι πλέον εκατοντάδων δισ. Σε δεύτερη φάση, έρχονται οι Οκτώ του Βορρά (Ολλανδία, τρεις Βαλτικές, Ιρλανδία, Σουηδία, ∆ανία και Φινλανδία) που υιοθετούν την πάγια γερµανική θέση η οποία απορρίπτει εντός της Ευρωζώνης κάθε µορφή αµοιβαιοποίησης του κινδύνου και µεταφοράς πόρων από τον Βορρά στον Νότο.

Αν στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’60 κυριαρχούσε η διαφήµιση «Οικόπεδα χωρίς λεφτά», η Γερµανία πρώτα και οι Οκτώ του Βορρά στη συνέχεια µπορούν να διεκδικήσουν την πατέντα του προϋπολογισµού της Ευρωζώνης χωρίς λεφτά, όπως εύστοχα σχολιάζει η γερµανική εφηµερίδα «Tageszeitung».

 

πηγή:Έθνος 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024