19/04/2024

Δεδομένα και εκτιμήσεις της επερχόμενης ελληνο-τουρκικής προσέγγισης

Δεδομένα και εκτιμήσεις της επερχόμενης ελληνο-τουρκικής προσέγγισης

 

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Δεδομένο 1ο: Η Δύση εδώ και καιρό επιθυμεί τη διάδοχη κατάσταση στην Τουρκία καθώς ο νεο-οθωμανός Ερντογάν της δημιουργεί προβλήματα
 
Δεδομένο 2ο: Ήδη από τη πρώτη εκλογική αναμέτρηση ο Εκρέμ Ιμάμογλου αντιμετωπίστηκε από τα δυτικά ΜΜΕ και συγεκριμένους κύκλους ως η πανάκεια απέναντι στον Ερντογάν
 
Δεδομένο 3ο: Στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα από το πρωί μέχρι το βράδυ άπαντες σχεδόν με πρώτο και καλύτερο τον Υπουργό Άμυνας, τον κύριο Αποστολάκη, μας βομβαρδίζουν με φοβίες για ένα θερμό επεισόδιο.
 
Δεδομένο 4ο: Ξαφνικά εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με δυο κείμενά του στην εφημερίδα Καθημερινή και άρχισε να μας μιλάει για ουδετερότητα. Υπενθυμίζω πως ο Σημίτης ήταν ο πρωθυπουργός των Ιμίων και του γκριζαρίσματος περιοχών του Αιγαίου.
 
Δεδομένο 5ο: Ο Ιμάμογλου κέρδισε το δήμο Κωνσταντινούπολης και τα δυτικά ΜΜΕ άρχισαν να μιλούν για το τέλος του Ερντογάν. Η Δύση εξάλλου έχει συνεργαστεί άριστα με τους κεμαλικούς στο παρελθόν.
 
Εκτιμήση 1η: Ο Σημίτης συνεχίζει να γράφει άρθρα προκειμένου να μας πείσει ότι υπό το φόβο ενός θερμού επεισοδίου η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί διπλωματικά και ουδέτερα.
 
Εκτίμηση 2η: Οι Δυτικοί στηρίζουν με κάθε τρόπο τη διάδοχη κατάσταση στην Τουρκία προκειμένου οι κεμαλικοί να έρθουν στην εξουσία
 
Εκτίμηση 3η: Υπό το φόβο ενός θερμού επεισοδίου που ως μπαμπούλας παραμονεύει στις θαλάσσιες σκιές και επειδή η Δύση έχει κουραστεί να στέλνει μηνύματα στην Τουρκία ότι πρέπει να συμμορφωθεί, Ελλάδα και Κύπρος σύρονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
 
Εκτίμηση 4η: Η ουδετερότητα επικρατεί στο Αιγαίο και μια νέα συμφωνία τύπου Πρεσπών στο όνομα της Ειρήνης της φιλίας, της εμπιστοσύνης και των αμοιβαίων συμφερόντων επιτυγχάνεται ώστε να μην υπάρξει θερμό επεισόδιο. Στο μεταξύ οι κεμαλικοί διαδέχονται τον Ερντογάν στην εξουσία και η Τουρκία γίνεται ξανά το αγαπημένο παιδί της Δύσης ενώ η Ελλάδα έχει ηττηθεί διπλωματικά και ουσιαστικά.
 
Ενδεχομένως τα παραπάνω σε κάποιους να φαίνονται ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας, στην πραγματικότητα όμως μια χώρα με μακροχρόνια και σταθερή εξωτερική πολιτική οφείλει, αφού εξετάσει τα δεδομένα, να προχωρήσει σε εκτιμήσεις, ακόμη και ακραίες και να έχει πλάνο δράσης για κάθε δύσκολη στιγμή.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024