28/03/2024

Μετά τη Μέρκελ τι;

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Στη γενικευµένη πολιτική αβεβαιότητα στη Γερµανία ήρθε να προστεθεί η υγεία της Μέρκελ ως επιπρόσθετος παράγων µειωµένης προβλεψιµότητας. Μέχρι στιγµής η ευθύνη για τις εξελίξεις αφορούσε τους Σοσιαλδηµοκράτες και την επιλογή τους να παραµείνουν ή να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση µεγάλου συνασπισµού µε τους Χριστιανοδηµοκράτες και να συµπαρασύρουν τη Μέρκελ σε πρόωρη αποχώρηση από την καγκελαρία. Σήµερα καταγράφεται και η πιθανότητα να αναγκαστεί η καγκελάριος για προσωπικούς λόγους να αποχωρήσει από την καγκελαρία και να πυροδοτήσει την επιτάχυνση της ανατροπής του πολιτικού τοπίου που προαναγγέλλουν οι δηµοσκοπήσεις.

Μετά τη Μέρκελ τι; Πριν από λίγους µήνες η απάντηση θα ήταν η διάδοχός της στην ηγεσία της Χριστιανοδηµοκρατίας, Κραµπ-Καρενµπάουερ, σήµερα η συγκυρία είναι σε δραµατικό βαθµό βεβαρηµένη. Μετά τη Μέρκελ το τέλος της πολιτικής σκηνής στη Γερµανία όπως τη γνωρίζαµε, µε τους Χριστιανοδηµοκράτες και τους Σοσιαλδηµοκράτες να είναι βέβαιο ότι θα χάσουν τη θέση τους ως οι δύο κύριοι κοµµατικοί σχηµατισµοί. Μετά τη Μέρκελ οι πρόωρες εκλογές θα είναι µονόδροµος µε κλειδωµένη την εξέλιξη που προαναγγέλλουν οι δηµοσκοπήσεις, την ανάδειξη δηλαδή των Πρασίνων σε πρώτο κόµµα µε τους Χριστιανοδηµοκράτες να υποβιβάζονται στη δεύτερη θέση και τους Σοσιαλδηµοκράτες στην τέταρτη.

Πού βρίσκεται το µεγαλύτερο κόστος; Στην παράταση υπό τη Μέρκελ του βίου του µεγάλου συνασπισµού CDU-CSU και SPD ή σε µια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες; ∆εκατέσσερα σχεδόν χρόνια στην εξουσία, η Μέρκελ πλησιάζει το ρεκόρ του Κολ, που παρέµεινε δεκαέξι χρόνια στην καγκελαρία. Σύµβολο σταθερότητας του πολιτικού συστήµατος της ∆υτικής Γερµανίας µετά το 1949 και της ενιαίας Γερµανίας µετά το 1990, η µακρά θητεία της Μέρκελ στην καγκελαρία κινδυνεύει να κλείσει συµπαρασύροντας τις σταθερές συντεταγµένες των πολιτικών ισορροπιών της χώρας.

Εξυπακούεται ότι τα παραπάνω σηµαίνουν ταυτόχρονα ευρωπαϊκό βραχυκύκλωµα µακράς διαρκείας, καθώς η περιχαράκωση και η εσωστρέφεια της γερµανικής πλευράς ως προς την εµβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα επιδεινωθούν χωρίς τη Μέρκελ.

πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024