Γράφει ο Αθανάσιος Η. Μποζίνης


Ένα χρόνο μετά την συμφωνία των Πρεσπών, τα Σκόπια φαίνεται ότι συνεχίζουν την ίδια αμείωτη προπαγάνδα όσο αφορά την χρήση του όρου «Μακεδονία», αποδεικνύοντας τελικά ότι στην ουσία είναι ένα κράτος με ισχυρή ανθελληνική συμπεριφορά.

 

Τα Σκόπια ουσιαστικά, αποτελούν στην κυριολεξία τον ορισμό της «κρατο-τερατογένεσης», ενώ ως έθνος δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα «έθνος Φρανκεστάϊν», δηλαδή ένα κράτος που προσπαθεί να δημιουργήσει έθνος από διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, μη συμβατές μεταξύ τους, με διαφορετικά ήθη και έθιμα, θρησκεία και πολιτιστικά πρότυπα. Στην ουσία, αποτελεί ένα κράτος που προσπαθεί πολιτικά και πολιτιστικά να δικαιολογήσει την ύπαρξη του, μόνο μέσω της υιοθέτησης της ελληνικής Μακεδονικής κληρονομιάς, όμως κατά βάθος παραμένει ένα κράτος – έθνος ασύνδετο, τεμαχισμένο και ταγμένο στην εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων, προκειμένου να αναγνωριστεί και να αναπτυχθεί.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων, από την στιγμή της τερατογένεσης του, έχει εξαπολύσει έναν ισχυρό πληροφοριακό πόλεμο (information Warfare) ενάντια της Ελλάδος. Ο πληροφοριακός πόλεμος των Σκοπίων, στηρίχτηκε σε ένα ευρύ δίκτυο πληροφόρησης και προπαγάνδας, στοχεύοντας στην αλλοίωση της Ελληνικής Μακεδονικής Ιστορίας, με βασικό σκοπό την παραπληροφόρηση τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και την παγκόσμιας κοινής γνώμης. Τον πυρήνα δράσης του πληροφοριακού πολέμου αρχικά, αποτελούσαν Σκοπιανοί κάτοικοι του εξωτερικού και λομπίστες, που ζούσαν ειδικά στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία και διεσπαρμένοι ως μειονότητες σε κάποια κράτη στην Ευρώπη.

Οι ομάδες αυτές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και πάντα σε συγχρονισμό με την κυβέρνηση των Σκοπίων, ανακινούσαν το θέμα της ονομασίας με τακτικές πίεσης όπως αναφορές σε εφημερίδες και στα παγκόσμια ΜΜΕ, με ομαδικές συγκεντρώσεις και δημόσιες διαμαρτυρίες. Η προπαγάνδα στρεφόταν ειδικά κατά της Ελλάδος, που αποτελούσε βασικό εμπόδιο στην λογική αυτοδιάθεσης των Σκοπίων να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία, τον οποίο και όπως υποστήριζαν άξιζαν να υιοθετήσουν ιστορικά και γεωγραφικά.

Οι συχνές παρεμβάσεις των Σκοπιανών λόμπι στα διεθνή ΜΜΕ με ειδική αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα για την αυτοδιάθεση των λαών, παράλληλα με την ήπια ως αδιάφορη πολιτική των Ελληνικών κυβερνήσεων, λόγω ενός ενδεχόμενου δυσβάστακτου πολιτικού κόστους, είχε ως αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση της προπαγάνδας από τα Σκόπια. Λαμπρή εξαίρεση στην ελληνική εξωτερική πολιτική στο θέμα των Σκοπίων, αποτελεί το εμπορικό εμπάργκο της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου το 1994 και το βροντερό όχι από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008.

Από το 1990 και μετά, το πεδίο μάχης της πληροφορίας μεταφέρθηκε στον κυβερνοχώρο (ιντερνέτ) λόγω της διευρυνόμενης Κοινωνίας της Πληροφορίας (Information Society). Τα Σκόπια, διέρρεαν σταδιακά στο ιντερνέτ, ιστορικές αναλύσεις βάση σκοπού, παραποιημένους γεωγραφικούς χάρτες, ψηφίσματα και αναλύσεις πανεπιστημιακών όχι μόνο από το εξωτερικό άλλα και από την Ελλάδα με ισχυρά φιλοσκοπιανά αισθήματα που ανήκαν κατά πλειοψηφία στην Ελληνική αριστερά. Παράλληλα, αυξήθηκε ο συγχρονισμός των Σκοπιανών λόμπι του εξωτερικού, μέσω των ψηφιακών κοινωνικών δικτύων (social media).

Δημιουργία εντυπώσεων

O ψηφιακός συγχρονισμός, είχε ως βασικό σκοπό όχι μόνο την δημιουργία διεθνών εντυπώσεων, αλλά την εδραίωση μια ψηφιακής προπαγάνδας υπέρ των θέσεων των Σκοπίων μέσω ιστοσελίδων και παραποιημένων ιστορικά αναλύσεων (βίντεο) στο YouTube. Ως παράδειγμα, μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά τις ιστοσελίδες (ανάμεσα σε πολλές άλλες), με τίτλο «Ανακαλύψτε την Μακεδονία» (www.exploringmacedonia.com) και το «Επισκεφτείτε την Μακεδονία» (http://visitmacedonia.com.mk/en/), όπου τα Σκόπια αναφέρονται απλά ως Μακεδονία, με Μακεδονικά κρασιά και Μακεδονική παράδοση.

Σοβαρότατο πρόβλημα προπαγάνδας στο ιντερνέτ, αποτελεί το γεγονός ότι ενώ η ιντερνετική κατάληξη για τις ιστοσελίδες της Ελλάδας καταλήγουν σε .gr από το Greece (πχ. in.gr), οι ιστοσελίδες των Σκοπίων καταλήγουν σε .mk, από το Македонија (Macedonian Cyrillic domain) (πχ. www.skopje.gov.mk – Official Portal: Welcome to Skopje, the capital of the Republic of Macedonia). Τέλος, οι κυβερνοεπιθέσεις κατά ελληνικών ιστοσελίδων (web pages), που υποστήριζαν την ελληνικότητα της Μακεδονίας και κατά Ελληνικών ομάδων στα social media (ειδικά στο Facebook), ολοκλήρωναν τον σύγχρονο πληροφοριακό πόλεμο των Σκοπίων.

Η κυβερνοπροπαγάνδα των Σκοπίων με την συνεχιζόμενη χρήση του όρου Μακεδονία, ειδικά στην «Wikipedia», με την υιοθέτηση γεωγραφικών εννοιών και προώθησης ιστορικών παραποιημένων στοιχείων και φωτογραφιών με ιστορικά αγάλματα και μνημεία, αυξήθηκε για δύο βασικούς λόγους τα τελευταία χρόνια. Αρχικά, λόγω της ολικής απουσίας ελέγχου της κυβερνοπληροφορίας (cyber information), από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, θεωρώντας ότι ο κυβερνοχώρος δεν αποτελεί βασικό πεδίο για την εφαρμογή υψηλής πολιτικής, και μόλις πρόσφατα, λόγω της ηθελημένης απουσίας ελέγχου του κυβερνοχώρου για το θέμα της Μακεδονίας από την κυβέρνηση Σύριζα, λόγω των στενών φιλικών και πολιτικών σχέσεων με τα Σκόπια.

Σταδιακά λοιπόν, ο πληροφοριακός πόλεμος των Σκοπίων, διαστρέβλωσε την ιστορική πραγματικότητα και δίχασε την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ενώ παράλληλα με την σύμφωνη γνώμη και την θερμή υποστήριξη της κυβέρνησης Σύριζα, εδραιώθηκε το ιδεολογικό και το πολιτικό υπόβαθρο που οδήγησε στην συμφωνία των Πρεσπών.

Μια συμφωνία, που στην ουσία φαίνεται ότι υπογράφτηκε από την Κυβέρνηση Σύριζα για τρείς βασικούς λόγους: Πρώτον, για να εξευμενίσουν, να ικανοποιήσουν και να κερδίσουν την εύνοια των γεω – στρατηγικών Αμερικανικών και Γερμανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία. Δεύτερον, για να ικανοποιήσουν τις χρόνιες, ισχυρές και αμείωτες ρεβανσιστικές τάσεις στην ευρύτερη ελληνική αριστερά και τρίτον για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στα Σκόπια, για την πολυετή φιλοξενία των κομμουνιστών, που εκδιώχτηκαν από την Ελλάδα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου.

Ενταση του «πολέμου»

Όλα δείχνουν λοιπόν, ότι με βάση την Συμφωνία των Πρεσπών, ο πληροφοριακός πόλεμος των Σκοπίων, όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και θα ενταθεί. Ο όρος «Βόρεια Μακεδονία», στην ουσία δίνει την δυνατότητα στα Σκόπια, να διεκδικήσουν όχι μόνο την ιστορικότητα της Μακεδονίας, αλλά και την αποκλειστικότητα των εμπορικών Μακεδονικών σημάτων, με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στις ελληνικές Μακεδονικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδος. Επίσης, σε αντίθεση με την Συμφωνία των Πρεσπών, τα Σκόπια δεν χρησιμοποιούν (παρά μόνο σε ελάχιστες επίσημες περιπτώσεις), τον γεωγραφικό όρο «Βόρεια» μπροστά από το «Μακεδονία», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί σε παγκόσμια επίπεδο, ότι ίσως να αποτελούν τελικά τους μοναδικούς και γνήσιους συνεχιστές της Μακεδονικής κληρονομιάς και ιστορίας.

Παράλληλα, στα πλαίσια του συνεχιζόμενου πληροφοριακού πολέμου στον κυβερνοχώρο από στρατιές ψηφιακών φαντασμάτων των Σκοπίων (cyber trolls), βασικό κίνδυνο αποτελεί η σταδιακή ανάδυση της άποψης ότι η ιστορική Μακεδονία, είναι γεωγραφικά και πολιτισμικά διαχωρισμένη. Με αυτόν τον τρόπο, προωθείται σταδιακά η συζήτηση για την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Βόρεια Ελλάδα, της οποίας η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, καταπιέζεται από τους δυνάστες Έλληνες. Σε μελλοντικό χρόνο επίσης, αναμένεται να αυξηθούν σταδιακά και πάντα ανεπίσημα, ειδικά μέσω του κυβερνοχώρου, η προπαγάνδα και η συζήτηση για μια μελλοντική συνένωση της «Βόρειας Μακεδονίας» με την «Νότια Μακεδονία ή αλλιώς «Μακεδονία του Αιγαίου».

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που θα αναδειχθεί μετά τις εκλογές στις 7 Ιουλίου, θα πρέπει οπωσδήποτε με πολιτικές αποφάσεις να αναχαιτίσει αποτελεσματικά τον πληροφοριακό πόλεμο των Σκοπίων. Παράλληλα, θα πρέπει να οργανώσει καμπάνια ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο στα διεθνή ΜΜΕ αλλά και στα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα, για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την προώθηση και προστασία των Μακεδονικών προϊόντων στα πλαίσια του εμπορικού πολέμου με τα Σκόπια.

Τέλος, θα πρέπει να μεριμνήσει άμεσα για τη υπεράσπιση, την ενδυνάμωση και την βελτίωση της Δημόσιας εικόνας της Ελλάδας (Public Diplomacy and Nation Branding), τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, προκειμένου να επανακτήσει και πάλι την αξιοπιστία της και να οδηγήσει την Ελλάδα στον δρόμο της σταθερότητας, της ασφάλειας και της εξασφάλισης του εθνικού συμφέροντος.

 

*Ο Αθανάσιος Η. Μποζίνης είναι Διεθνολόγος – Πολιτικός Οικονομολόγος
Επίκουρος Καθηγητής «Παγκόσμιας Πολιτικής Οικονομίας και Νέων Τεχνολογιών – Βιοασφάλειας»
Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
τ. Ερευνητικός Εταίρος στο κέντρο για την «Τεχνολογία και τις Παγκόσμιες Σχέσεις», τμήμα «Πολιτικών και Διεθνών Σχέσεων», Πανεπιστήμιο Οξφόρδης.