28/03/2024

Η Γαλλία δίνει φορο-χαστούκι στους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ

Φόρο ψηφιακών υπηρεσιών ενέκρινε η Γαλλία αψηφώντας τις απειλές για αντίποινα της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία ισχυρίζεται ότι το μέτρο βάζει αδίκως στο στόχαστρο αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.

Ο φόρος, με συντελεστή 3%, θα επιβληθεί σε πωλήσεις που παράγονται στη Γαλλία από πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Google και η Facebook.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει ισχυριστεί ότι εταιρείες-μαμούθ που έχουν κεντρικά γραφεία έξω από την χώρα τους, πληρώνουν μικρό ή και καθόλου φόρο.

Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την κίνηση -κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δασμούς ως αντίποινα. 

Ο νέος φόρος πήρε το “πράσινο φως” της Γερουσίας την Πέμπτη, μία εβδομάδα μετά την έγκρισή του από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση. 

Οποιαδήποτε ψηφιακή εταιρεία συγκεντρώνει έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ -εκ των οποίων τουλάχιστον τα 25 εκατ. ευρώ παράγονται στη Γαλλία- θα υπόκειται στον φόρο.

Ο φόρος θα επιβληθεί αναδρομικά από τις αρχές του 2019 και αναμένεται να αποφέρει έσοδα 400 εκατ. ευρώ φέτος.

Γιατί στοχεύει τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις πληρώνουν μικρό ή και καθόλου φόρο σε χώρες όπου δεν διαθέτουν μεγάλη φυσική παρουσία. Δηλώνουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους εκεί όπου διατηρούν έδρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι κατά μέσο όρο οι παραδοσιακές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με συντελεστή 23% επί των κερδών τους εντός της ΕΕ, ενώ οι εταιρείες του διαδικτύου καταβάλλουν συνήθως 8% ή 9%.

Η Γαλλία υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι οι φόροι θα πρέπει να προκύπτουν και από την ψηφιακή παρουσία, όχι μόνο από τη φυσική. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το δικό της φόρο σε βάρος των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας πέρυσι, μετά το πάγωμα των προσπαθειών σε επίπεδο ΕΕ. Ένας ευρύτερος φόρος θα απαιτούσε τη συναίνεση των κρατών-μελών, ωστόσο η Ιρλανδία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σουηδία και η Φινλανδία αντίκεινται στο μέτρο. 

Ο νέος φόρος 3% της Γαλλίας θα στηρίζεται στις πωλήσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα, παρά στα κέρδη. 

Περίπου 30 επιχειρήσεις -κυρίως αμερικανικές- θα κληθούν να τον πληρώσουν. Θα επηρεαστούν επίσης εταιρείες της Κίνας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας.

Η γαλλική κυβέρνηση ανήγγειλε ότι ο φόρος θα τερματιστεί όταν συμφωνηθεί διεθνώς ένα παρόμοιο μέτρο. Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες έχουν ξεκαθαρίσει ότι συμμορφώνονται με τους εθνικούς και διεθνείς φορολογικούς κανόνες. 

Τι λένε οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Trump αποκήρυξε την κίνηση της Γαλλίας πριν ακόμη γίνει η ψηφοφορία. Την Τετάρτη, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer δήλωσε πως θα γίνει έρευνα που “θα καθορίσει εάν ο φόρος κάνει διακρίσεις ή είναι παράλογος και αν επιβαρύνει ή περιορίζει το εμπόριο των ΗΠΑ”.

Η έρευνα θα μπορούσε να στρώσει το δρόμο για δασμούς, αντίποινα που ο Trump έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Προηγούμενες έρευνες που έχει διεξαγάγει η Ουάσινγκτον κάλυπταν τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας και της ΕΕ. 

Τη διεξαγωγή έρευνας καλωσόριαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της αμερικανικής Γερουσίας, Chuck Grassley και ο Γερουσιαστής Ron Wyden.

“Ο φόρος ψηφιακών υπηρεσιών που επιδιώκουν η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ξεκάθαρα προστατευτικός και βάζει αδίκως στο στόχαστρο τις αμερικανικές εταιρείες με έναν τρόπο που θα στοιχίσει αμερικανικές θέσεις απασχόλησης και θα βλάψει τους Αμερικανούς εργαζόμενους”, ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση.

πηγή:Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024