29/03/2024

Αλλοίωση εννοιών και πολιτική χειραγώγηση

Γράφει ο δρ Δημήτρης Γκίκας 

Οι έννοιες στην πολιτική γλώσσα αλλοιώνονται πολύ συχνά. Ας δούμε κάποια παραδείγματα:

1. Εξυμνούμε την αγάπη του Αντετοκούμπο για την Ελλάδα και την ελληνική παιδεία που απέκτησε, μια αγάπη που την επιδεικνύει κιόλας σε κάθε ευκαιρία, αλλά αποκαλούμε «φασίστα» όποιον φορά, ας πούμε, την ελληνική σημαία στο πέτο του σακακιού του (μιλώ από πρώτο χέρι, καθώς είμαι γνωστός «δράστης»). 
2. Θαυμάζουμε την αποφασιστικότητα της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ να προστατέψει τα συμφέροντα της χώρας της, αλλά αποκαλούμε «φασιστική» τη στάση του Ιταλού υπουργού Σαλβίνι. Αντιστοίχως, δικαιώνουμε τη στάση της Γερμανίδας «καπετάνισσας» να παραβιάσει τους νόμους ενός κράτους – μέλους της ΕΕ, ενώ, βέβαια, αποκαλούμε ξεκάθαρη παρανομία τις εισβολές των ΗΠΑ σε ένα σωρό κράτη της υφηλίου.
3. Θεωρούμε πράξη «ελευθερίας» τις απειλές του Ρουβίκωνα εναντίον καθηγητών ΑΕΙ και «κοινωνική προσφορά» την αποφυλάκιση τρομοκρατών, εγκαλώντας ως «φασίστες», «χουντικούς» και «κοινωνικά ανάλγητους». τους υποστηρικτές της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου ή τους διαφωνούντες με την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας ή όσους θεωρούν απαράδεκτες τις «gay parade»

Στην πολιτική «γλώσσα» συναντάμε πολλές φορές έννοιες που παρουσιάζονται με διαφορετικό ηθικό χαρακτηρισμό απ’ αυτόν που συνηθίζεται ή με αλλοιωμένη ηθική ποιότητα (φιλοσοφικά αποκαλούμε το φαινόμενο «μεταηθική»). Πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο που εντόπισε ήδη από την Αρχαία εποχή ο Θουκυδίδης. Όσο παρασυρόμαστε από αυτές τις αλλοιώσεις, τόσο περισσότερο χειραγωγούμαστε πολιτικά…

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024