18/04/2024

Υστερόγραφο ή προειδοποίηση;

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος 

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» κατέγραψαν τη συρρικνωµένη παρουσία τους στους εορτασµούς της πτώσης της Βαστίλης και η σκληρή καταστολή που ακολούθησε δείχνει την ανησυχία και την αβεβαιότητα της κυβέρνησης για ένα θερµό φθινόπωρο στη Γαλλία. Τι συµβαίνει µε τα «Κίτρινα Γιλέκα»;

Το κίνηµα οδηγείται σε παρακµή λόγω εξάντλησης και λόγω του φόβου της βίας και από τις δύο πλευρές όπως σχολίασε πρόσφατα το Politico; Ή µήπως πρόκειται απλώς και µόνο για την καθιερωµένη στη µεταπολεµική Γαλλία θερινή κοινωνική και πολιτική κατάπαυση του πυρός πριν υπάρξει δυναµική επάνοδος το φθινόπωρο, όταν ένα νέο πακέτο µεταρρυθµίσεων του Μακρόν θα φτάσει προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση; Τούτων λεχθέντων τα «Κίτρινα Γιλέκα» έχουν εξ ορισµού οριακή εµβέλεια, καθώς δεν έχουν µια έστω χαλαρή αντιπροσωπευτική ηγεσία και φυσικά δεν µπορούν να διατυπώσουν εναλλακτική πρόταση κυβερνητικής διαχείρισης.

∆ίχως αµφιβολία η σκληρή και πρωτοφανής σκληρή αστυνοµική καταστολή, όµοια της οποίας είχε να καταγραφεί από την εποχή του πολέµου στην Αλγερία, προσθέτει στις διαµαρτυρίες όσων αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισµένοι την αγανάκτηση όλων όσοι φοβούνται µόνιµη κυβερνητική αυταρχική εκτροπή. Σε ένα πολιτικό τοπίο που ολοένα και περισσότερο κυριαρχείται από τη διπολική σύγκρουση του Μακρόν µε τη Λεπέν, µε τα ενδιάµεσα πολιτικά κόµµατα να συρρικνώνονται, τίποτε δεν αποκλείεται. Τα «Κίτρινα Γιλέκα» µπορεί να λειτουργήσουν ως προσάναµµα µιας ευρύτερης κοινωνικής εξεγερσιακής ριζοσπαστικοποίησης για όλους όσοι δεν δέχονται το δίληµµα Μακρόν ή Λεπέν.

Αν η πολιτική, όπως είπε ο Μιτεράν, είναι η τέχνη της διαχείρισης των συµβόλων, τότε τα επεισόδια µε τα «Κίτρινα Γιλέκα» στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων µετά την παρέλαση αλλά και λίγες µέρες πρωτύτερα από την κατάληψη του Πάνθεον από παράτυπους µετανάστες είναι µια έντονα συµβολική προειδοποίηση που δεν θα πρέπει να υποτιµηθεί. Ο Μακρόν προχώρησε σε συνολικές δαπάνες και ελαφρύνσεις ύψους 17 δισ., για να εκτονώσει την κοινωνική οργή και δυσαρέσκεια, ωστόσο δεν µπορεί προφανώς να συνεχίσει µε «πυροσβεστικές» παροχές παρόµοιας κλίµακας.

Πηγή:Έθνος 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024