25/04/2024

Η Βρετανία βλέπει παρέμβαση της Ρωσίας στην κράτηση του βρετανικού δεξαμενόπλοιου

Η Βρετανία βλέπει παρέμβαση της Ρωσίας στην κράτηση του βρετανικού δεξαμενόπλοιου. Ξεκινά ο πόλεμος των μυστικών υπηρεσιών;

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
 
Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI-6 και το κυβερνητικό κέντρο επικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου (GCHQ) ισχυρίζονται ότι θα ελέγξουν τη συμμετοχή της Ρωσίας στην κράτηση βρετανικού δεξαμενόπλοιου στο Στενό του Hormuz.
 
Σύμφωνα με αυτή την πηγή, η Ρωσία διαθέτει την τεχνολογία για ψεύτικο GPS και θα μπορούσε να βοηθήσει το Ιράν να ανακατευθύνει το δεξαμενόπλοιο στα χωρικά του ύδατα. Η Βρετανία υποπτεύεται ότι με τη βοήθεια της “ρωσικής τεχνολογίας κατασκοπείας” και των εσφαλμένων συντεταγμένων GPS, η ιρανική υπηρεσία πληροφοριών θα μπορούσε να στείλει βρετανικό βυτιοφόρο στο στενό του Hormuz.
 
Σύμφωνα με μια πηγή στη Δυτική Υπηρεσία Ασφαλείας του Λονδίνου, το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) και η ρωσική νοημοσύνη “εργάστηκαν πολύ στενά στη Συρία, προασπίζοντας και προωθώντας τα συμφέροντά τους”. Η δημοσίευση υποστηρίζει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συμμετάσχει στην κράτηση του δεξαμενόπλοιου μόνο με την έγκριση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024