28/03/2024

DW: Επιμένει στα αντίποινα η Τεχεράνη

Προειδοποίηση πρoς τον Μπόρις Τζόνσον, το φαβορί στην πρωθυπουργική κούρσα, απευθύνουν ανὠτατα στελέχη του Υπουργείου Άμυνας και κρατικοί αξιωματούχοι στο Λονδίνο: είτε θα επιληφθεί αμέσα της κρίσης, είτε θα υπάρξει κίνδυνος να εξελιχθεί σε πολεμική αναμέτρηση, επισημαίνουν.

Εκμεταλλευόμενη την μεταβατική περίοδο ως την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού η Τεχεράνη εξακολουθεί να απειλεί με περαιτέρω αντίποινα για την κρἀτηση ιρανικού σκάφους στο Γιβραλτάρ, πριν δύο εβδομἀδες, το οποίο μετέφερε πετρἐλαιο με προορισμό τη Συρία. Το Λονδίνο, με την στήριξη Γαλλίας και Γερμανίας, επιμένει πως η ενέργεια αυτή συνάδει με το εμπάργκο πετρελαίου που επέβαλε η ΕΕ προς το καθεστώς Ασσάντ στη Συρία.

Διαψεύδει το Φόρειν Όφις

Παράλληλα, το Ιράν κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει πολεμικό ελικόπτερο πάνω από το τάνκερ Στένα Ιμπέρο και κουκουλοφόρους κομαντος των “Φρουρών της Επανάστασης” να καταλαμβάνουν το σκάφος και να το κατευθύνουν σε ιρανική στρατιωτική βάση, όπου και παραμένει. Το βρετανικό υπουργείο ‘Αμυνας διέψευσε την αιτιολογία της Τεχεράνης πως το τἀνκερ παραβίασε διεθνείς κανονισμούς και έπλεε σε ιρανικά ύδατα. Επίσης το Ομάν επιβεβαίωσε πως το σκάφος βρισκόταν σε δικά του χωρικά ύδατα όταν κατελήφθη από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζἐρεμι Χαντ κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιρἀν στο Λονδίνο, στον οποίο έκανε σαφές πως η Βρετανία επιθυμεί διπλωματική λύση στο πρόβλημα, αλλά είναι πανέτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Κι ενώ την κρίση χειρίζεται ο Χαντ, συνυποψήφιος του Μπόρις Τζόνσον για την πρωθυπουργία, ο τελευταίος δεν έχει κάνει ουδεμία δήλωση για το θέμα.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΠΗΓΗ:DW

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024