29/03/2024

Η σύνθεση της Κομισιόν, το επόμενο ευρωπαϊκό ψυχόδραμα

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος


Οι Γερµανοί
Σοσιαλδηµοκράτες που κάθονται στο ίδιο τραπέζι µε τη Λάιεν στο Βερολίνο δεν µπορούν να συγκατοικήσουν µαζί της στις Βρυξέλλες. Ετσι, την Τρίτη 16/7, στην Ολοµέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρ’ ολίγον να τιναχθεί στον αέρα η συµβιβαστική φόρµουλα για τη σύνθεση της νέας ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσµών που διαµόρφωσαν κατά κύριο λόγο οι Μέρκελ-Μακρόν και υιοθέτησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 2/7.

Το µήνυµα από το Στρασβούργο είναι µια απότοµη προσγείωση στην πραγµατικότητα: Ακόµη κι αν υπήρχε περίπτωση για ουσιαστική επανεκκίνηση της γαλλογερµανικής συνεργασίας για το µέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο κατακερµατισµός των χωρών-µελών αλλά και των πολιτικών δυνάµεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο υποθηκεύει εξ ορισµού την όποια σταθερότητα και πολύ περισσότερο κάθε προσπάθεια για εµβάθυνση της ευρωπαϊκής συνοχής.

Τούτων λεχθέντων, η Λάιεν εξελέγη τελικά πρόεδρος της Κοµισιόν για την επόµενη πενταετία µε πλειοψηφία εννέα ψήφων, µια οριακή επικύρωση που δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τις ψήφους του PiS από την Πολωνία, του Fidesz από την Ουγγαρία και του Κινήµατος των Πέντε Αστέρων από την Ιταλία.

Έτσι, εµµέσως πλην σαφώς προσδιορίζεται το επόµενο ευρωπαϊκό ψυχόδραµα, η διαδικασία έγκρισης της σύνθεσης της νέας Κοµισιόν, µε επίκεντρο τους επιτρόπους που θα επιλέξει η Λάιεν σε συνεργασία µε τις κυβερνήσεις στη Βαρσοβία, τη Βουδαπέστη και τη Ρώµη.

Αν η επιλογή της Λαγκάρντ ως επικεφαλής της ΕΚΤ σχολιάστηκε ως συνέχεια της γραµµής πλεύσης που χάραξε ο Ντράγκι, κανείς δεν διακινδύνευσε να πει το ίδιο για την πρώην υπουργό Αµυνας της Γερµανίας.

Αν µη τι άλλο, Μέρκελ και Μακρόν επιβεβαίωσαν τον Μαρξ που στη «18η Μπριµέρ» αποφαίνεται ότι όταν η Ιστορία επαναλαµβάνεται είναι φάρσα.

Η µυστική ψηφοφορία στο Στρασβούργο δεν αρκεί για να σώσει τα προσχήµατα και να συσκοτίσει την αντίφαση ανάµεσα στη διακήρυξη ευρωπαϊκής πολιτικής ορθότητας από τη Λάιεν και στη σύνθεση της ισχνής πλειοψηφίας που επικύρωσε την υποψηφιότητά της λίγες ώρες αργότερα.

 

πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024