19/04/2024

Έκθεση του ΟΗΕ: το DAESH αναδιοργανώνεται

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Η έκθεση του Σ.Α. του ΟΗΕ για την τρομοκρατική οργάνωση του DAESH και της απήχησης του παγκοσμίως, έχει μερικά πολύ ενδιαφέροντα και ταυτόχρονα ανησυχητικά σημεία αναφοράς. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

 

 

1. Το DAESH φαίνεται να λειτουργεί πλέον με δραστηριότητα των multi-cells (πολλαπλοί πυρήνες), χωρίς κεντρική συνοχή. Αυτό σημαίνει πώς μπορεί να υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες αυτόνομες οντότητες ανά τον κόσμο οι οποίες λειτουργούν χωρίς κεντρική διαταγή αλλά με την ίδια ιδεολογική κατεύθυνση.

2. Οι ομάδες αυτές έχουν την τεχνογνωσία για δημιουργία μηχανισμών και πολεμοφοδίων με θύλακες αερίων μουστάρδας. Αυτό σημαίνει πώς με τα κατάλληλα υλικά μπορούν να φτιάξουν τέτοια βόμβα για αντίστοιχη επίθεση και να την κάνουν σε οποιοδήποτε σημείο, χρονικό και γεωγραφικό.

3. Υπάρχει σοβαρή δραστηριότητα στο DarkWeb για στρατολόγηση, κίνηση όπλων και φυσικά χρήση καθώς και για τρόπους χρηματοδότησης που δίνονται μέσωδιάφορων ηλεκτρονικών καναλιών με στόχο την αναδρομολόγηση ομάδων τρομοκρατών. Μέχρι στιγμής πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η ανίχνευση των κρυπτονομισμάτων.

4. Παρ’όλο που αρκετοί βετεράνοι της τζιχάντ επιστρέψαν από το Λεβάντε (Le Levant ή Il Levante,  συνώνυμο για τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, εκεί δηλαδή όπου ανατέλλει ο ήλιος, αυτές όπου τώρα είναι τα σύγχρονα κράτη της Αιγύπτου, του Ισραήλ, του Λιβάνου, της Συρίας και της Τουρκίας) απογοητευμένοι από ό,τι βρήκαν/συνάντησαν, υπάρχει ακόμα πιθανότητα ενσωμάτωσης τους σε φανατικούς κύκλους στις χώρες διαμονής τους, οργανώνοντας με τον τρόπο αυτό “πληθυσμιακούς πυρήνες” με συγκεκριμένη ιδεολογία που ενδέχεται να ενεργοποιηθεί σε τοπικές κοινωνίες, φτιάχνοντας αυτό που λέμε “κράτος εν κράτει”.

5. Η προοπτική των επόμενων ετών, όσον αφορά την ισλαμική τρομοκρατία, ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη αν οι ομάδες/πυρήνες αποκτήσουν πρόσβαση σε ειδικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία, που θα μπορεί να πλήξει σημαντικές υποδομές χωρών εκ των έσω.

 

 

Σημείωση: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με στόχο τη στρατολόγηση μουσουλμάνων που διαμένουν στην Ευρώπη και παρουσιάζονται στο think tank Middle East Media Research Institute (MEMRI)

 

 

Αλέξανδρος Νίκλαν για το Geopolitics 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024