25/04/2024

Περί θανάτου του Χάμζα Μπιν Λάντεν

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Να μου επιτραπεί να αναφέρω πώς αμφισβητώ πολύ έντονα την είδηση περί θανάτου του Χάμζα Μπιν Λάντεν. Ειδικά όταν γίνεται ανεπίσημα, χωρίς να υπάρχει καμία παραπάνω απόδειξη παρά τα λόγια “πηγών της κυβέρνησης”. Μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα λόγια του του Ντόναλντ Τραμπ όταν ρωτήθηκε σχετικά ο οποίος είπε «Δεν θέλω να το σχολιάσω».

Η ανακοίνωση μιας τέτοιας επιτυχίας από τις ΗΠΑ θα αποτελούσε πολύ μεγάλο όπλο για τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και την κυβέρνηση του, ειδικά αν αναλογιστούμε τον αντίκτυπο που θα είχε σε πολλαπλά πεδία, όπως αυτό του Αφγανιστάν (όπου ήδη γίνονται συνομιλίες για απομάκρυνση των Αμερικάνων), της Υεμένης ακόμα και αυτό της Συρίας. Ειδικά σκεπτόμενος τον καταλυτικό παράγοντα που έπαιξε η παλαιότερη ανακοίνωση  για τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι πάνω στην συνοχή του Ισλαμικού Χαλιφάτου. 

Στην περίπτωση του αποκαλούμενου χαλίφη του DAESH,  αλ-Μπαγκντάντι, πληροφορίες από δίκτυα μυστικών υπηρεσιών λένε ότι μάλλον επιβίωσε παρά τις πολλαπλές προσπάθειες/επιθέσεις και ανακοινώσεις  έστω και αν αντιμετώπισε  μεγάλα προβλήματα με την υγεία του. Ουσιαστικά αυτά τα προβλήματα ήταν που ανάγκασαν το DAESH να επιβεβαιώσει το θάνατό του τον Ιούλιο του 2017 και να ανακοινώσει πως ο γιος του, Αμπού Ομάρ αλ-Μπαγκντάντι, αναλαμβάνει την ηγεσία του DAESH. 

Επιστρέφοντας λοιπόν στην περίπτωση του Χάμζα Μπιν Λάντεν να τονίσω πως δεν έχει καμία λογική μια τέτοια επιτυχία λοιπόν να μείνει χωρίς την ανάλογη “διαφήμιση” με στοιχεία και άλλα πειστήρια, εκτός και αν είναι η τακτική στο “κυνήγι της αλεπούς” που είχαν στην Αγγλική Αυλή, όπου ραβδούχοι χτυπούσαν τους θάμνους για να προκαλέσουν την αλεπού να βγει στα ανοιχτά. Ίσως δηλαδή ο συγκεκριμένος τρομοκράτης για κάποιο λόγο να έχει ξεφύγει από τα ραντάρ των υπηρεσιών οι οποίες και προσπαθούν να προκαλέσουν την εμφάνιση του, με την ανακοίνωση πώς είναι δήθεν νεκρός.

Ο Χάμζα μπιν Λάντεν θεωρείτο ως ο αγαπημένος γιος και χρισμένος διάδοχος του πατέρα του,  ιδρυτή της Αλ Κάιντα.  Στην τελευταία δημόσια ανακοίνωσή της Αλ Κάιντα, πριν ένα, ο Χάμζα μπιν Λάντεν είχε καλέσει τον λαό της αραβικής χερσονήσου να εξεγερθεί, εξαπολύοντας απειλές στη Σαουδική Αραβία. Πριν από μερικούς μήνες το State Department είχε επικυρήξει τον Χάμζα με  1 εκατομ. δολάρια. Οι σημερινές πληροφορίες όμως λένε ότι είχε ήδη σκοτωθεί, απλά δεν είχε υπάρξει ταυτοποίησή του. Προσωπικά, όμως, είμαι ιδιαίτερα δύσπιστος και δεν αποκλείω σύντομα να ακούσουμε κάποιο ηχητικό μήνυμα της Αλ Κάιντα σχετικά, όπου οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν πλέον να αποδείξουν ότι ο νεαρός Μπιν Λάντεν είναι νεκρός.

Αλέξανδρος Νίκλαν για το Geopolitics 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024