20/04/2024

Νέο κύμα τρομοκρατίας στις ΗΠΑ: Συνδέονται οι δυο ένοπλες επιθέσεις;

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Το Σαββατοκύριακο μέσα σε 24 ώρες υπήρξαν δυο ένοπλες επιθέσεις στις ΗΠΑ, μία στο Ελ Πάσο του Τέξας και μία στο Ντέιτον του Οχάιο, οι οποίες άφησαν πίσω τους 29 νεκρούς και τουλάχιστον 53 τραυματίες. Δυο επιθέσεις που ενδεχομένως να συνδέονται και δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για  το νέο κύμα τρομοκρατίας στις ΗΠΑ.

Στοιχεία για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Ελ Πάσο:

1. Ο τρομοκράτης που συνελλήφθη είναι 21 ετών και ονομάζεται Patrick Crusious. Κάτοικος του Allen Texas, περίπου 950χλμ απόσταση από την πόλη του Ελ Πάσο. Θεωρείται πως έκανε ταξίδι περίπου εννιά ωρών μέχρι να φτάσει στο σημείο της επίθεσης.

2. Πριν την επίθεση, ανέβασε μανιφέστο ρατσισμού στο χώρο 8chan (dark web) στο ίντερνετ που μιλούσε για ισπανική εισβολή και πως έπρεπε οι ΗΠΑ να προστατευθούν. Το μανιφέστο κατέβηκε σχεδόν άμεσα από τις μυστικές υπηρεσίες.

3. Όσοι τον γνωρίζουν, τον περιγράφουν ως ένα μοναχικό άτομο με προβλήματα κοινωνικής συμπεριφοράς. Περιγράφεται επίσης ως άτομο που λόγω του αρνητισμού που παρουσίαζε, είχε απομονωθεί στο σχολείο και το κολλέγιο και δέχοταν συνεχώς επικρίσεις.

4. Μέχρι στιγμής, ο τρομοκράτης φαίνεται να έκανε χρήση ενός όπλου τύπου ΑΚ, ενώ συνελλήφθη όταν τελείωσαν οι σφαίρες του (όπως αναφέρει το δελτίο της αστυνομίας).

5. Το mall όπου πραγματοποίησε την επίθεση ήταν gun free zone όπως και η πόλη του El Paso γενικότερα (blue town), έχουν αναρτημένη σχετική πολιτική στην σελίδα τους (κατάστημα Walmart) όπου λένε πως απαγορεύεται να φέρει κάποιος όπλο εντός του καταστήματος. Ίσως να ήταν και ένας από τους λόγους που ο τρομοκράτης έκανε τόσο μακρύ ταξίδι στη πολιτεία του Texas, καθώς όπου αλλού υπάρχει δικαίωμα open carry/ccw.

6. Από την επίθεση είχαμε 20 νεκρούς και πάνω από 26 οι τραυματίες. Σημείωστε πως ενδέχεται ο αριθμός των τραυματισμένων να είναι μεγαλύτερος, καθώς θεωρείται πως ίσως κάποιοι ελαφρά τραυματίες να μην πήγαν στα νοσοκομεία λόγω έλλειψης εγγράφων παραμονής στη χώρα.

Επίσης, έχει σημασία να φανεί ο τύπος του όπλου του τρομοκράτη καθώς μπορεί τα πλήρως αυτόματα ΑΚ να επιτρέπονται ως νόμιμη αγορά, αλλά κοστίζουν περίπου 20-30.000$ (μετά την απαγόρευση εισαγωγής αυτόματων επί Ρήγκαν) και έχει χρόνο αναμονής έξι μήνες για να μεταβιβάσεις ένα, αν το βρεις. Οπότε αν ήταν πλήρως αυτόματο, λογικά το είχε και παράνομα καθώς αμφιβάλλω ότι θα είχε τόσα χρήματα ή θα περίμενε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες ( 5/8/2019 ) το όπλο του φαίνεται μόνο πώς είχε προέλευση τις ΗΠΑ όπου θεωρητικά ο τρόπος λειτουργίας του είναι ημι-αυτόματος κατά τον νόμο. Απομένει να επιβεβαιωθεί.

Στοιχεία για την επίθεση στο Οχάιο:

Η δεύτερη επίθεση στο Ντέιτον της Πολιτείας του Οχάιο έγινε μόλις 13 ώρες αργότερα απ΄ αυτή στο Ελ Πάσο και θα ήταν μάλλον θεμιτό να εξεταστεί μήπως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δυο επιθέσεις.

AR-15 custom magazine kit – double drum 100 cartridge cappacity

1.Ο δράστης της δεύτερης επίθεσης περιγράφεται ως νέος λευκός άντρας (η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ονομαζόταν Κόνορ Μπετς και ήταν 24 ετών) με μαύρη μπλούζα, στρατιωτικό φορέα (γιλέκο που μπορεί να φέρει αλεξίσφαιρη πλάκα προστασίας) και μαύρη κουκούλα που κρατούσε πιθανον AR-15 με ειδικό γεμιστήρα μετατροπής που χωρούσε 100 σφαίρες.

2. Ο δράστης σ’ αυτή την περίπτωση έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών που αντέδρασαν εντός πολύ μικρού χρονικού διαστήματος καθώς υπήρχε περιπολικό στην περιοχή.

 

3. Εμφανισιακά τα προφιλ των δραστών μοιάζουν αρκετά,  όπως και οι τρόποι εκτέλεσης και θα πρέπει οι υπηρεσίες να εξετάσουν αν υπάρχει κάποιος κρίκος σύνδεσης μεταξύ τους.

Η Λευκή Ανωτερότητα, το νέο κύμα τρομοκρατίας;

Είναι τελικά το νέο κύμα της τρομοκρατίας κατά την κλίμακα του David Charles Rapoport  η “Λευκή Aνωτερότητα” που ευαγγελίζονται αρκετοί ακραίοι ως αντίδραση στο τζιχαντισμό;

Το τελευταίο μανιφέστο του Patrick Crusious , θεωρητικά υπερασπίζεται τις θέσεις της παραπάνω ακραίας ιδεολογίας σε κάποιες παραγράφους αφού επιτίθεται λεκτικά στους Μεξικανούς και μιλάει για καθαρότητα της φυλής. Μάλιστα μέσα στην εμφανώς διαταραγμένη σκέψη του, μιλάει ακόμα και για διαχωρισμό φυλών εντός των ΗΠΑ, ανά γεωγραφική πολιτεία, έτσι ώστε να υπάρξει απρόσκοπτη ανάπτυξη των υπολοίπων (σ.σ. δεν ξεκαθαρίζει ποιοί είναι ποιοί. ). Επιχειρεί επίσης σε ορισμένα σημεία να θίξει άλλα προβλήματα, σημαντικά κατά την σκέψη του, στις ΗΠΑ, όπως είναι η επικράτηση των πολυεθνικών, η είσοδος μεταναστών κάθε φυλής που παίρνουν τις δουλειές από τους Αμερικανούς και κάπου εκεί τοποθετεί και το δυστοπικό μέλλον που θα εμφανιστεί με την χρήση αυτοματισμού (Robotics, Automation). Όμως, σε όλα αυτά ταιριάζει πάντα τον σημαντικό ρόλο των “ισπανόφωνων εισβολέων” όπως τους αποκαλεί, που θα οδηγήσουν σε κατάρρευση το σύστημα της χώρας του. Μέσα σε όλο αυτό το παραλήρημα , κατηγορεί επίσης Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς (σ.σ. λιγότερο τους δεύτερους) για τις λανθασμένες πολιτικές τους και έμμεσα καλεί σε δράση διά του δικού του προτύπου όπου εμφανίζεται ώς εκείνος που δεν θα δεχτεί ότι του επιβάλλουν και φέρνει ως αρνητικό παράδειγμα την Ευρώπη και τους κατοίκους της που δεν μπορούν να αντιδράσουν διότι είναι άοπλοι. Πρόκειται για ένα κείμενο παρεμφερές με εκείνο του Brenton Tarrant στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας.

Παρακάτω παρατίθεται για λόγους ενημερωτικούς και μόνο το “μανιφέστο” του τρομοκράτη του Ελ Πάσο.

Μέχρι και σήμερα έχουμε δει αρκετά χτυπήματα, κυρίως στις ΗΠΑ, που εμφανίζονται ως δείγμα “σταυροφοριών λευκών” κατά των “εισβολέων”. Πρόκειται για μια κατάσταση που εμφανίζεται ως αφορμή των επιπτώσεων των λανθασμένων πολιτικών στην περιοχή της Μέση Ανατολής μετά την αραβική άνοιξη που οδήγησαν σε μετανατευτική/προσφυγική κρίση. Το συνηθισμένο προφίλ του νέου αυτού κύματος τρομοκρατίας είναι λευκός άντρας μεταξύ των 20ς – 40ς , με αντικοινωνική συμπεριφορά και με συγκεκριμενη αντίληψη και ιδεολογία. Ως δράση έχουν συγκεκριμένη μεθοδολογία και στόχους. Μέχρι στιγμής θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αντιμετωπισιμοι, ακόμα. Τι θα γίνει όμως αν λειτουργήσουν ως ομάδα εντός δικτύου; Αν γίνουν όντως δίκτυο πολλαπλών πυρήνων με κεντρικές διαταγές;

Η αντιμετώπιση τους είναι δέκα φορές δυσκολότερη απ΄ό,τι  αυτή των τζιχαντιστών.  Οι “Λευκοί σταυροφοροι” είναι νόμιμοι ιθαγενείς, με μεγάλο πεδίο δράσης και γνώσης στη χώρα τους, με άμεσες προσβάσεις σε πολλά πράγματα και υπηρεσίες.

Μόνο τους εμπόδιο, ίσως;

Να αφαιρεθεί ο λόγος στήριξης τους από μερίδα κόσμου ως σημείο αναφοράς και να μειωθεί η απήχηση τους, όσον αφορά τις πράξεις τους που θεωρούνται δικαιολογημένες λόγω των τζιχαντιστών και των δικών τους πράξεων λόγω της κακής διαχείρισης από κυβερνησεις ώς τώρα. Άρα αλλαγές πολιτικών και νομοθεσιών που θα ρυθμίσουν κακώς κείμενα και ταυτόχρονα θα τιμωρούν τους ακραίους παραβάτες και των δύο ιδεολογιών έναντι κοσμικών συστημάτων. Αν αυτά δεν γίνουν μαζί και για τις δύο ιδεολογίες , σε ίσο βαθμό, τότε είτε οι τζιχαντιστές είτε οι “σταυροφόροι” είτε και οι δύο (η χείριστη εκδοχή) θα συνεχίζουν να χρησιμοποιήσουν την υπάρχουσα κατάσταση υπέρ στήριξης των πράξεων τους.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η τρομοκρατία πλέον δεν αλλάζει μόνο μεθοδολογία αλλά φαίνεται να απλώνει/πολλαπλασιάζει τα  κεφάλια της ως μια σύγχρονη Λερναία Ύδρα κάθε φορά που κάποιος θα επιχειρεί να κόψει ένα κεφάλι της αλλά δεν καίει την ρίζα του.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024