20/04/2024

Citi: “Βλέπει” πρόωρες εκλογές στην Ιταλία στις 13 Οκτωβρίου

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Ο Σαλβίνι αποσύρθηκε και επισήμως από την ιταλική κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Τζ. Κόντε να δηλώνει ότι πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, κατηγορώντας τον Σαλβίνι ότι προκάλεσε την κατάρρευση κυβέρνησης λόγω της υψηλής δημοτικότητας που έχει. Σύμφωνα με την Citi, οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες στη χώρα οι οποίες είναι πιθανόν να διεξαχθούν τον Οκτώβριο. Όπως τονίζει, μετά την μεγάλη νίκη της Λέγκας στις ευρωεκλογές και την κακή απόδοση του Κινήματος των 5 Αστέρων καθώς και τις συνεχείς και αυξανόμενες διαφωνίες μεταξύ των δύο κομμάτων, ο Σαλβίνι αποφάσισε να τραβήξει το βύσμα της κυβέρνησης. Το χρονοδιάγραμμα είναι κάπως αβέβαιο, όπως επισημαίνει, δεδομένης της θερινής διακοπής του κοινοβουλίου.

Η διαδικασία, όπως εκτιμά, θα ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

Ο Κόντε θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, με την κυβέρνηση να αναμένεται να “πέσει” και ο Κόντε παραιτηθεί. Εναλλακτικά, ο Κόντε μπορεί να παραδώσει απευθείας την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος θα διαβουλευτεί με όλα τα πολιτικά κόμματα για να ελέγξει αν υπάρχει εναλλακτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για έναν άλλο πρωθυπουργό / υπουργικό συμβούλιο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες.

Ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, Κόντε  μπορεί να προτείνει ένα διαφορετικό υπουργικό συμβούλιο και να επιδιώξει μια άλλη ψήφο εμπιστοσύνης.

Εάν δεν βρεθεί καμιά εναλλακτική κυβέρνηση, τότε ο Πρόεδρος Ματαρέλα θα διαλύσει το Κοινοβούλιο και θα ορίσει την ημερομηνία των εκλογών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από 50 και όχι αργότερα από 70 ημέρες από τη στιγμή που το Κοινοβούλιο διαλύεται.

Έτσι, το νωρίτερo που μπορούν να διεξαχθούν οι εκλογές είναι η 13η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Citi. Εν τω μεταξύ, η σημερινή κυβέρνηση θα διατηρήσει τα καθήκοντά της μέχρις ότου διοριστεί νέα κυβέρνηση από το νέο κοινοβούλιο. Η Citi θεωρεί πολύ απίθανο ότι μια εναλλακτική πλειοψηφία (η μόνη πιθανότητα θα ήταν μεταξύ του Κινήματος των 5 Αστέρων και του PD) θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα κυβέρνηση σε αυτό το στάδιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Λέγκα είναι πιθανό να βρεθεί κοντά απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, ενώ πιθανόν να χρειαστεί μόνο την υποστήριξη του άλλου δεξιού εθνικιστικού κόμματος Fratelli d’Italia για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτό θα καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία του προϋπολογισμού κατά τουλάχιστον ενάμιση μήνα, όπως προειδοποιεί η Citi.

πηγή:Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024