28/03/2024

Forbes: Ο Trump θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία

Της Rachel Sandler
Forbes

Η είδηση: Ο Πρόεδρος Donald Trump έχει συζητήσει με συμβούλους του το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αγοράσουν τη Γροιλανδία, αναφέρει η Wall Street Journal, αν και δεν είναι σαφές πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος μια τέτοια ιδέα είναι αν είναι ούτως ή άλλως εφικτή.

Μερικοί από τους συμβούλους του στηρίζουν το εγχείρημα, λέγοντας ότι είναι μια καλή οικονομική κίνηση, ενώ άλλοι το έχουν απορρίψει ως μη ρεαλιστικό, ανέφερε το δημοσίευμα της WSJ.

Διαβάστε επίσης:Τhe Polar Silk Road: Η Κίνα επενδύει στη Γροιλανδία

Μια πηγή δήλωσε στην WSJ ότι ο Trump ενδιαφέρεται για τους φυσικούς πόρους της Γροιλανδίας και την κληρονομιά που θα του άφηνε μια τέτοια εξαγορά μετά τη θητεία του.

Η Γροιλανδία είναι μια αυτόνομη χώρα που ανήκει στη Δανία, η οποία ελέγχει την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της περιοχής. Αν οι ΗΠΑ ήθελαν να αγοράσουν Γροιλανδία, θα έπρεπε να την αγοράσουν από τη Δανία.

Δεν είναι σαφές πώς οι ΗΠΑ θα προχωρούσαν στην αγορά της Γροιλανδίας από τη Δανία. Σε προηγούμενες εξαγορές γης από την ιστορία των ΗΠΑ, όπως η αγορά της Λουιζιάνας ή η αγορά της Αλάσκας, οι συμφωνίες έγιναν μέσω μιας συνθήκης, η οποία εγκρίθηκε από τα δύο τρίτα της Γερουσίας σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Ιστορικό: Οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει και αποτύχει δύο φορές να αγοράσουν τη Γροιλανδία από τη Δανία. Μία φορά το 1867 και άλλη μία μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο υπό τον Πρόεδρο Harry Truman το 1946.

Πλαίσιο: Η Γροιλανδία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από επιδοτήσεις από τη Δανία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του ετήσιου προϋπολογισμού της, σύμφωνα με την WSJ. Και ενώ έχει τεράστιους φυσικούς πόρους, η παγωμένη αρκτική επιφάνεια του νησιού λιώσει με ανησυχητικό ρυθμό εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ενδιαφέρον Γεγονός: Η πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας είναι Εσκιμώοι.

πηγή:Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024