16/04/2024

H συνάντηση των 7 ισχυρών και η προσπάθεια Μακρόν να κάνει τον μεσολαβητή

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

 

Διαβάζω σε διάφορα γαλλικά ΜΜΕ την πρωτοβουλία που ετοιμάζεται να αναλάβει ο Εμμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των G7 στην πόλη Μπιαρίτζ της Γαλλίας.

Η συνάντηση των 7 Ισχυρών Ηγετών (ο Πούτιν, ο όγδοος είναι πλέον εκτός από τότε που οι G8 έγιναν G7) θα λάβει χώρα μεταξύ 24 και 26 Αυγούστου στη Μπιαρίτζ, μια υπέροχη κοσμοπολίτικη πόλη που βρέχεται από τον Ατλαντικό και είναι γνωστή και ως Καλιφόρνια της Γαλλίας. (Η προηγούμενη συνάντηση των G7 είχε γίνει πέρυσι τον Ιούνιο στον Καναδά, τότε που ο Τραμπ έφυγε άρον άρον ουσιαστικά γιατί είχε αρπαχτεί με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζ.Τριντό).
 
Φέτος, λοιπόν, μαθαίνω ότι ο Μακρόν ως οικοδεσπότης δεν επιθυμεί να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά θα λάβει ρόλο διαμεσολαβητή προκειμένου να καταλήξουν όλοι σε συμφωνία στα ακόλουθα θέματα:
 
καταπολέμηση της ανισότητας των ευκαιριών
καταπολέμηση της ανισότητας που σχετίζεται με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος
ασφάλεια και καταπολέμηση της τρομοκρατίας
καταπολέμηση της ανισότητας μέσω της ψηφιακής ανάπτυξης και της τεχνητής νοημοσύνης
καταπολέμηση των ανισοτήτων μέσω μιας ανανεωμένης εταιρικής σχέσης με την Αφρική
 
Φυσικά όλα τα παραπάνω έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς αναμένεται το Brexit, ενώ υφίσταται η κρίση στον Περσικό Κόλπο και η ένταση (όχι μόνο οικονομική) στις σχέσεις ΗΠΑ Κίνας.
 
Να τονίσω εδώ πως οι χώρες που συμμετέχουν είναι:
Καναδάς
Γαλλία
Γερμανία
Ιταλία
Ιαπωνία
Ηνωμένο Βασίλειο
Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ.
 
Προσωπικά αναμένω Τραμπ και Τζόνσον να συσπειρωθούν την ώρα που η Γερμανίδα Μέρκελ μάλλον γράφει το κύκνειο άσμα της και ο Ιταλός Κόντε θα νιώθει αμήχανα (λόγω της πολιτικής κρίσης στη χώρα του). Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την στάση του Άμπε της Ιαπωνίας, μιας χώρας κλειδί για τις εξελίξεις στην Άπω Ανατολή και ιδιαίτερα στον Ειρηνικό.
 
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024