19/04/2024

To ενδιαφέρον Τραμπ για την Γροιλανδία

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Όσοι απορείτε για το ενδιαφέρον Τραμπ να αγοράσει την Γροιλανδία, δείτε τον παρακάτω χάρτη και τη θέση της παγωμένης και φτωχής αυτής χώρας (για την ακρίβεια δανικής περιοχής σε αυτοδιάθεση) που είναι σημαντική για τον έλεγχο της Αρκτικής.

Η γεωγραφία επιστρέφει στη γεωπολιτική, για την ακρίβεια δεν έπαψε ποτέ να απουσιάζει από τις σημαντικές γεωπολιτικές κινήσεις, απλά αποδεικνύει σε αυτούς που ασχολούνται με την οικονομία, ότι υπάρχει και αυτή η σημαντική πτυχή.

Σε άλλα νέα, ο Τραμπ, πληθωρικός όπως πάντα και επιχειρηματίας (και όχι πολιτικός και διπλωμάτης) ακυρώνει λέει την επίσκεψή του στη Δανία αφού οι Δανοί δεν ενδιαφέρονται να πουλήσουν την περιοχή.

Πάντως το γεγονός ότι η Κίνα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη Γροιλανδία και θέλει να επενδύσει στην περιοχή, στρατηγικά θα μπορούσε να θεωρηθεί νίκη του Σι Τζινπίνγκ που μετατόπισε το παιχνίδι από τη Σινική Θάλασσα στην πάνω αυλή του Τραμπ.

Σημείωση: Στην Γροιλανδία υπάρχουν, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.Στα εδάφη της επίσης βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα σπάνιων γαιών. Τόσο η παραγωγή πετρελαίου όσο και αυτή του φυσικού αερίου δεν είναι σε προχωρημένο επίπεδο, ενώ εκφράζονται διάφορες αντιρρήσεις σε αυτήν για περιβαλλοντολογικούς και πολιτιστικούς λόγους. Ο επιθετικός προσδιορισμός φτωχή, παραπάνω, αφορά τους κατοίκους! Ας μη λησμονούμε πώς το ζήτημα της Γροιλανδίας δεν είναι κάτι καινούριο σε σχέση με τα θέματα που έχει ανοίξει η τήξη των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο.

Θυμίζει λίγο την περίπτωση της Αλάσκας και πως εξελίχθηκε η ένταξη της σε Πολιτεία των ΗΠΑ μετά από πώληση της από την Μόσχα για μερικές χιλιάδες δολάρια.

Ο Αρκτικός Κύκλος μαζί με την Αφρική αναμένονται να είναι τα πεδία τριβών στα δεύτερα μισά του 21ου αιωνα μετά την ΝΑ Μεσόγειο και τα κοιτάσματα της.

 

Διαβάστε επίσης:Τhe Polar Silk Road: Η Κίνα επενδύει στη Γροιλανδία

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024