19/04/2024

Σε θέσεις μάχης η βρετανική αντιπολίτευση

Με τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, έως την 14η Σεπτεμβρίου που ισχύει η αναστολή για 4½ εβδομάδες των εργασιών της Βουλής, την οποία επέβαλε η Κυβέρνηση, η διαδικασία επικύρωσης του Νόμου περί παρατἀσεως της ημερομηνίας ενεργοποίησης του άρθρου 50, και εφόσον αυτός υπερψηφιστεί την Τρίτη το βράδυ από την ολομέλεια, θα πρέπει να είναι ταχύτατη. Εως τα μέσα της επόμενης εβδομάδος θα πρέπει να έχει ψηφιστεί και από τη Βουλή των Λόρδων προκειμένου να ισχύσει.

Σε αντίποινα για τις κινήσεις της Αντιπολίτευσης αλλά και κάπου 20 βουλευτών της παράταξής του, ο Μπόρις Τζόνσον, απείλησε πως αν ο νόμος υπερψηφιστεί, δεν θα διστάσει να προκηρύξει εκλογές-αστραπή για την Δευτέρα 14 Οκτώβρίου τρείς ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Φυσικά, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών απαιτεί πλειοψηφία των ⅔ του συνολικού αριθμού των βουλευτών, κάτι που δεν φαίνεται ρεαλιστικό.

Οι Βρετανοί δεν θέλουν πρόωρες εκλογές.

Ο Τζόνσον απειλεί με πρόωρες εκλογές τους αντιπάλους του.
Ο Τζόνσον απειλεί με πρόωρες εκλογές τους αντιπάλους του.

 

Επιπλέον, το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε πως θα καταψηφίσει το ενδεχόμενο εκλογών εφόσον αυτές γίνουν πριν την 31η Οκτωβρίου. Μια απόφαση που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκαλέσει πανικό στην Ντάουνινγκ Στριτ, με τον Μπόρις Τζόνσον να ισχυρίζεται πως δεν πρόκειται επ΄ ουδενί ο ίδιος να ζητήσει παράταση από τις Βρυξέλλες. Κατηγορεί δε τους αντάρτες του κόμματος του ότι συμπράττουν με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, προκειμένου να πριονίσουν τα πόδια της Κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες. Διαπραγμάτευση, που συμφωνα με τον υπ αριθμό 1 συμβουλό του Ντομινίκ Κάμινγκς, έχει σταματἠσει.

Αν χάσει η Κυβέρνηση την ψηφοφορία της Τρίτης, ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει εξαντλήσει τα επιχειρήματα και τις απειλές του. Διότι, η επίκληση των πρόωρων εκλογὠν δεν βοηθάει ούτε τον ίδιο που ναι μεν προηγείται του Κόρμπιν σε όλες τις δημοσκοπήσεις αλλά γνωρίζει ότι όπως κατέδειξαν οι εκλογἐς του 2017 οι σφυγμονετρήσεις είναι κάτι το ρευστό. Γνωρίζει, επίσης, πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο.

 

πηγή:DW 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024