28/03/2024

Νέα προσθήκη στοιχείων στην βάση δεδομένων κατά της Ισλαμιστικής τρομοκρατίας ετοιμάζει η Ε.Ε.

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε ήδη  ένα ενοποιημένο ηλεκτρονικό μητρώο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με στόχο να διευκολύνει τη δίωξη των υπόπτων στελεχών του DAESH.  Ειδικότερα εκείνων των μουσουλμάνων δεύτερης και τρίτης γενιάς από Ευρώπη και Βαλκάνια, οι οποίοι προσηλυτίστηκαν μέσω διαδικτύου από τους τρομοκράτες και τώρα  επιστρέφουν από το Ιράκ και τη Συρία  στην Ευρώπη.

Πολλοί από τους τρομοκράτες που κρατούνται τώρα σε φυλακές στη Συρία και το Ιράκ μπορούν να επιστρέψουν στην Ευρώπη και δεν θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων εναντίον τους. Η προσθήκη στην βάση δεδομένων έχει σχεδιαστεί για να συνδυάζει πληροφορίες και από τις 28 χώρες της ΕΕ σχετικά με τις συνεχιζόμενες έρευνες, διώξεις και καταδίκες των τρομοκρατών, διευκολύνοντας τη συνεργασία μεταξύ εισαγγελέων από διάφορες χώρες.

Το ερώτημα είναι πώς και πόσο θα καταφέρει να συνδράμει η χώρα μας σ΄αυτό το μητρώο, η οποία έχει ακολουθήσει την πολιτική των ανοικτών συνόρων ή, για να είμαστε και πιο δικαίοι, δεν ακολούθησε κάποια πολιτική επιτρέποντας ουσιαστικά σε όλους χωρίς έλεγχο να εισέλθουν στα Ελληνικά σύνορα, που ταυτόχρονα είναι και ευρωπαϊκά. Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως οι περισσότεροι από αυτούς, ειδικά άνδρες συγκεκριμένη ηλικίας δηλώνουν ότι λέγονται Ιμπραήμ και κατάγονται από τη Συρία ενώ καταγράφουν και ως ημερομηνία γέννησης τους την 1.1.2002 ώστε να δηλώνουν ανήλικοι.

Aλέξανδρος Νίκλαν για το Geopolitics 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024