29/03/2024

Forbes: Το μεγάλο λάθος της κινεζικής πολιτικής ελίτ στον εμπορικό πόλεμο

Του Panos Mourdoukoutas

Στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ η κινεζική πολιτική ελίτ κάνει ένα μεγάλο λάθος: θεωρεί ότι η Κίνα έχει “ισότητα ισχύος” με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο στο τεύχος Σεπτεμβρίου του “Current History”, η αυξανόμενη οικονομική αλληλεξάρτηση των δύο χωρών έχει δώσει στην Κίνα την εσφαλμένη εντύπωση πως έχει φτάσει σε “ισότητα ισχύος” με τις ΗΠΑ. Και αυτό κάνει τους Κινέζους αξιωματούχους αισιόδοξους πως μπορούν να φτάσουν σε μια “win-win” κατάσταση στην εμπορική διένεξη με την Ουάσινγκτον.

“Είναι ο ισχυρός οικονομικός δεσμός που βασίζεται στις μεταξύ τους αμφίδρομες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων”, γράφει ο καθηγητής Xiangfeng Yang στο βιβλίο “The Lose-Lose Trade War”. “Υποτίθεται ότι αυτός ο δεσμός δεσμεύει τις δύο χώρες και καθιστά αδύνατο το ‘διαζύγιό’ τους”, συμπληρώνει.

Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Η αλληλεξάρτηση μιας χώρας που τώρα αναπτύσσεται με μια άλλη ήδη ανεπτυγμένη χώρα θέλει πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσει στο επίπεδο της “ισότητας ισχύος”.

Το “διαζύγιο” μεταξύ των δύο χωρών θα έχει συνέπειες στις ΗΠΑ, αλλά θα είναι καταστροφικό για την Κίνα.

Παρ’ όλα αυτά, οι Κινέζοι αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι πως λόγω αυτής της αλληλεξάρτησης έχουν “ισότητα ισχύος” με τις ΗΠΑ και πως ένα “διαζύγιο” σε αυτήν τη “win-win” σχέση θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα και για τους δύο. “Αυτό όμως είναι μια ψευδαίσθηση που έχει κάνει το Πεκίνο να πιστεύει πως δεν θα μεταβληθούν εντέλει οι σχέσεις των δύο χωρών”, σημειώνει ο καθηγητής.

Αν λοιπόν το Πεκίνο δεν αποδεχθεί πως δεν υπάρχει “ισότητα ισχύος” με τις ΗΠΑ, τότε θα αργήσουμε πολύ να δούμε να λύεται η διένεξη μεταξύ τους.

Και αυτό είναι που κάνει τον Xiangfeng Yang απαισιόδοξο για τις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ-Κίνας ακόμα και σε περίπτωση που βρεθεί μια λύση. “Οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι μια απλή ανακωχή σε έναν μακροχρόνιο εμπορικό πόλεμο”, σημειώνει.

πηγή:capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024