28/03/2024

Η 11η Σεπτεμβρίου που άλλαξε για πάντα τον κόσμο

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Η 9/11 (11 Σεπτεμβρίου 2001) είναι η 18η ετήσια μαύρη επέτειος μιας επίθεσης που άλλαξε τα πάντα στο χώρο της ασφάλειας αλλά και στη μορφή της αντιμετώπισης της ισλαμικής τρομοκρατίας από όλο σχεδόν τον κόσμο. Πολλά ακούστηκαν και πολλά λέγονται ως θεωρίες και ως σκέψεις, χωρίς όμως τις ανάλογες πάντοτε αποδείξεις. Η έρευνα για την επίθεση αυτή είχε διάρκεια περίπου 3 χρόνια και συμμετείχαν πάνω από 200 ειδικοί σε κάθε τομέα επιστημών, καθώς και ειδικοί ασφαλείας με παροχή πληροφοριών και δεδομένων.

Έκτοτε, φυσικά, προστέθηκαν και άλλα στοιχεία, όπως η συμμετοχή Σαουδαράβων γόνων στον σχεδιασμό της επίθεσης. Μια αποκάλυψη που έφερε πάγωμα στις σχέσεις ΗΠΑ και Σ.Αραβίας επί προεδρίας Ομπάμα, ενώ έχει αποτελέσει και σημείο τριβών μεταξύ υπηρεσιών πληροφοριών καθώς φάνηκε με έντονο τρόπο, πώς ενώ υπήρχαν ήδη αποδείξεις και στοιχεία για επικείμενες επιθέσεις, τα στεγανά μεταξύ υπηρεσιών καθώς και η ανικανότητα επικοινωνίας μεταξύ τους, οδήγησε στα χτυπήματα εντός των ΗΠΑ. Αυτό έχει τεράστια σημασία, καθώς αποτέλεσε το έναυσμα δημιουργίας του DHS (Department of Homeland Security) που λειτουργεί ως “ομπρέλα” πάνω από κάθε υπηρεσία εντός της χώρας της αστερόεσσας.

Παράλληλα, δημιούργησε βάσεις για επεμβάσεις και πάλι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, παρ’όλο που την πρώτη φορά στο Ιράκ το Babylon project αποδείχτηκε ως μη υπαρκτό πλέον, ενώ στο Αφγανιστάν δεν υπήρχε καν ίχνος του Μπιν Λάντεν ο οποίος κατέφυγε τελικά στις σπηλιές του Πακιστάν και στο τέλος, στο γνωστό camp απέναντι από την στρατιωτική σχολή όπου και εξουδετερώθηκε από ομάδα ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, κλείνοντας τον κύκλο της Αλ Κάιντα του 2001 και ανοίγοντας τον κύκλο ουσιαστικά του DAESH και της Συριακής διαμάχης που κρατά ως σήμερα.

Στο link https://www.9-11commission.gov/report/911Report.pdf μπορούν οι αναγνώστες μας να διαβάσουν την πολυσέλιδη αναφορά του 2004 , αποχαρακτηρισμένη πλέον, με δεδομένα και στοιχεία για το πώς εκτυλίχθηκε η επίθεση και πώς έπιασε  τις ΗΠΑ και  όλες τις υπηρεσίες της χωρίς καμία ετοιμότητα και χωρίς καμία προετοιμασία έναντι τέτοιας απειλής. Ένα μάθημα που στοίχισε χιλιάδες ζωές από το 2001 ως και σήμερα.

Οι Αμερικανικές Αρχές ήδη έχουν δηλώσει πολύ αυξημένα μέτρα προστασίας λόγω της φετινής επετείου, τόσο για προστασία κατά χτυπημάτων από εσωτερική τρομοκρατία όσο και από απειλές της Χεζμπολάχ και του Ιράν που ήδη φαίνονται να είναι σε διαδικασία να πλήξουν και αυτές εντός της χώρας των ΗΠΑ (Σύμφωνα με δημοσίευμα Αυγούστου των ΝΥΤ – 2019).



 

Αλέξανδρος Νίκλαν για το Geopolitics & Daily News

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024