29/03/2024

Πληρώνει και γλυτώνει στις ΗΠΑ η Deutsche Bank

Νέος διακανονισμός με 15 εκ. δολάρια για την Deutsche Bank σε δικαστική υπόθεση στις ΗΠΑ. Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα είναι η τελευταία εκκρεμότητα με τη Δικαιοσύνη. Πάντως το Χρηματιστήριο αντιδρά θετικά.

Είναι το πρώτο από τα συνολικά 16 πιστωτικά ιδρύματα που αποδέχονται διακανονισμό για την υπόθεση των υπερτιμημένων- σύμφωνα με τους ενάγοντες- χρεογράφων για ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία προέρχονται από τις αμερικανικές τράπεζες Fannie Mae και Freddie Mac: η Deutsche Bank, το μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα της Γερμανίας, δέχεται να καταβάλει συνολικά 15 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να κλείσει το θέμα χωρίς να συρθεί στα αμερικανικά δικαστήρια. Παράλληλα, υπόσχεται να βελτιώσει τους εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου για να αποφευχθούν παρόμοιες πρακτικές στο μέλλον.

Επενδυτές είχαν κατηγορήσει την Deutsche Bank και άλλες τράπεζες, ότι στην περίοδο 2009-2016 εκμεταλλεύονταν τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά και σε συνεννόηση μεταξύ τους είχαν υπερτιμολογήσει τα χρεόγραφα για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Η υπόθεση εκκρεμεί στα αμερικανικά δικαστήρια εδώ και περίπου έναν χρόνο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο διακανονισμός δεν αποτελεί ομολογία ενοχής για τη Deutsche Bank. “Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να διευθετήσουμε την υπόθεση αυτή”, δηλώνει εκπρόσωπος της τράπεζας στις ΗΠΑ. Απομένει ωστόσο η τελική έγκριση από το αρμόδιο ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη.

“Μία δικαστική διαμάχη λιγότερη…”

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης παρουσίασε στους μετόχους ο επικεφαλής της Deutsche Bank τον περασμένο Μάιο
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης παρουσίασε στους μετόχους ο επικεφαλής της Deutsche Bank τον περασμένο Μάιο

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Deutsche Bank αναγκάζεται να καταφύγει σε διακανονισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πριν από τρία χρόνια ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός δέχθηκε να καταβάλει 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να απαλειφθούν οι κατηγορίες για πώληση τοξικών επενδυτικών προϊόντων (ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου) πριν το 2008. Μάλιστα σε εκείνον τον διακανονισμό ο τελικός λογαριασμός για τη Deutsche Bank ήταν μειωμένος κατά το ήμισυ σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις των αμερικανικών αρχών (14 δις).

“Μία δικαστική διαμάχη λιγότερη…” σχολιάζουν οι χρηματιστηριακοί συντάκτες του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι η τελευταία φορά που η Deutsche Bank αντιμετωπίζει εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με μελέτη αναλυτών της ιδιωτικής τράπεζας Metzler, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η Deutsche Bank θα αργήσει να ανακάμψει από τα προβλήματα των τελευταίων ετών. Οι αναλυτές της Metzler “χαιρετίζουν” την εκ βάθρων αναδιάρθρωση που ανακοινώθηκε προ μηνών, αλλά θεωρούν ότι γίνεται σε μία εποχή που η τράπεζα θα χρειαζόταν περισσότερη υποστήριξη και επιπλέον εντείνεται η αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Παρά ταύτα, η μετοχή της Deutsche Bank ήταν από τους κερδισμένους στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης την Παρασκευή, καθώς η μετοχή της σημείωσε άνοδο γύρω στο 3%.

Κολοσσοί του στεγαστικού κλάδου οι “Fannie and Freddie”

Τα γραφεία της Deutsche Bank στο Μανχάταν
Τα γραφεία της Deutsche Bank στο Μανχάταν

 

Ένα στα δύο στεγαστικά δάνεια που έχουν εκταμιευθεί στις ΗΠΑ καλύπτονται με εγγυήσεις της Fannie Mae ή της Freddie Mac. Συνολικά τα δάνεια που έχουν εκχωρήσει οι δύο τραπεζικοί κολοσσοί ξεπερνούν τα πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι “Fannie and Freddie”, όπως τις αποκαλούν πολλοί Αμερικανοί, παραδοσιακά δεσπόζουν στην αγορά στεγαστικών δανείων. Μάλιστα η Fannie Mae, που ιδρύθηκε το 1938,  θεωρείται ένας από τους πυλώνες του New Deal, καθώς βοήθησε εκατομμύρια δανειολήπτες να πραγματοποιήσουν το δικό τους “αμερικανικό όνειρο” για ιδιόκτητη στέγη.

Ωστόσο το 2008, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, και τα δύο πιστωτικά ιδρύματα άρχισαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Η μετοχή της Freddie Mac είχε χάσει το 95% της αξίας της! Η κυβέρνηση παρενέβη και στήριξε τις δύο τράπεζες, οι οποίες, υπό την ευλογία της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (AFD), τελικά πέρασαν σε κρατικό έλεγχο. Εκείνη την εποχή κυκλοφορούσαν στην αγορά φήμες για ένεση ρευστότητας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στις αρχές Σεπτεμβρίου πάντως ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναζητήσει ιδιώτες επενδυτές για τα δύο πιστωτικά ιδρύματα.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, Reuters, Der Spiegel)

πηγή:DW

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024