29/03/2024

Τριμερής Τουρκίας Ρωσίας και Ιράν στην Άγκυρα

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Χασάν Ροχανί θα υποδεχθεί αύριο Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της συνόδου κορυφής των τριών χωρών (Τουρκία, Ρωσία,Ιράν) με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Συρία.  Οι τρεις ηγέτες θα έχουν και ξεχωριστές συναντήσεις μεταξύ τους. Την είδηση επιβεβαιώσε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.

«Όπως συμβαίνει συνήθως κατά την διάρκεια τέτοιου είδους τριμερών συνόδων κορυφής, γίνονται και διμερείς συναντήσεις. Όπως ο Τούρκος ηγέτης θα συναντηθεί και με τον Ροχανί και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, έτσι θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο» τόνισε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι «η βασική προσοχή κατά την τριμερή συνάντηση στην Άγκυρα θα επικεντρωθεί στην Ιντλίμπ» όπως επίσης και ότι «θα γίνει ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τα (τουρκικά) παρατηρητήρια και την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων». Σε δηλώσεις σχετικά με τη συνάντηση των τριών ηγετών είχε προχωρήσει και ο εκπρόσωπος της Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Στις 16 του μήνα θα πραγματοποιηθεί τριμερής σύνοδος κορυφής Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν υπό την προεδρία του ΠτΔ. Η προσμονή μας είναι το μήνυμα που έχει διατυπώσει ο ΠτΔ και στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, να εφαρμοστεί πιστά η συμφωνία για το Ιντλίμπ στην οποία καταλήξαμε πέρυσι. Διότι το Ιντλίμπ, ως μία από τις περιοχές μη διαμάχης, είναι μια περιοχή με διασφαλισμένη ασφάλεια υπό την εγγύηση της Τουρκίας και της Ρωσίας και τα σύνορά της είναι καθορισμένα. Το καθεστώς θαπρέπει να πάψει άμεσα τις επιθέσεις που κάνει με τον σκοπό να αποκτήσει εδάφη και με το πρόσχημα ότι ‘υπάρχουν τρομοκρατικά στοιχεία’» είπε ο Καλίν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Αν και οι τρεις χώρες στηρίζουν διαφορετικές πλευρές στη Συρία, (Ρωσία και Ιράν στηρίζουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ ενώ η Τουρκία την αντιπολίτευση) φαίνεται πως τις ενώνει ο ανταγωνισμός τους προς την αμερικανική εξωτερική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή της  Μέσης Ανατολής.

Η πρώτη συνάντηση των τριών με θέμα συζήτησης τη Συρία, πραγματοποιήθηκε στο Σότσι της Ρωσίας το Νοέμβριο του 2017.Οι συνομιλίες τους συνεχίστηκαν στην Άγκυρα (Απρίλιος 2018), στην Τεχεράνη (Σεπτέμβριος 2018) και στο Σότσι (Φεβρουάριος 2019).
Η αυριανή συνάντηση έρχεται στον απόηχο της συνέντευξης Ερντογάν στο πρακτορείο Reuters όπου δήλωσε ότι θα συζητήσει την αγορά αμερικανικών πυραύλων Patriot με τον Ντόναλντ Τραμπ αυτό τον μήνα, τονίζοντας ότι η προσωπική του σχέση με τον Αμερικανό ομόλογό του μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση που έχει προκαλέσει στις σχέσεις των δύο χωρών η αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων.

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024