28/03/2024

Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Σε ξέφρενο ράλι έχει επιδοθεί η τιμή του πετρελαίου μετά την επίθεση με drone σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο που απείλησε να προκαλέσει κρίση στην προσφορά συνταράζοντας τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

H τιμή του brent καταγράφει άνοδο 10,10% στα 66,30 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

Η τιμή του WTI σημειώνει άνοδο 8,97% στα 59,78 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Τα δύο συμβόλαια κινούνται περίπου στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο.

Η αύξηση των τιμών έρχεται στον απόηχο των επιθέσεων του Σαββάτου από drones σε δύο εργοστάσια της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στις επαρχίες Αμπκάικ και Χουράις, οι οποίες εκτιμάται ότι έθεσαν εκτός παραγωγής 5,7 εκατομμύρια βαρέλια από την ημερήσια παραγωγή του βασιλείου -ποσότητα που αντιστοιχεί στο 5% της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.

Η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε ότι το ένα τρίτο της παραγωγής θα αποκατασταθεί τη Δευτέρα, αλλά η πλήρης επαναφορά σε κανονικά επίπεδα μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

Αναλυτές της S&P Global Platts εκτίμησαν πως το brent ενδέχεται να γνωρίσει άνοδο 5 ή και 10 δολαρίων από τα τρέχοντα επίπεδα δοκιμάζοντας την περιοχή των 70 δολαρίων.

“Κατά την άποψή μου, πιθανότατα 3 εκατομμύρια βαρέλια θα επανέλθουν στην παραγωγή τις επόμενες 2 με 5 ημέρες, αλλά περίπου 2,7 εκατομμύρια βαρέλια θα χρειαστούν περισσότερα εξαιτίας της μοναδικής φύσης και του εξειδικευμένου εξοπλισμού στο Αμπκάικ ειδικότερα”, έγραψε ο υπεύθυνος τομέα ενέργειας της Mizuho Securities σε ερευνητικό σημείωμα.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ενέκρινε τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, αν κριθεί αναγκαίο και σε ποσότητα που θα καθοριστεί, έπειτα από τις επιθέσεις.

“Έπειτα από τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, που ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου, ενέκρινα τη χρήση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, αν κριθεί αναγκαίο, και σε ποσότητα που πρόκειται να καθοριστεί ώστε να παραμείνουν οι αγορές επαρκώς εφοδιασμένες”, ανέφερε ο Τραμπ με ανάρτηση στο twitter.

πηγή:Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024