28/03/2024

Σκάνδαλο με τουρκική ΜΚΟ του δικτύου Γκιουλέν

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν

 

Επειδή λαμβάνουμε πολλά μηνύματα από αναγνώστες της σελίδας μας για τις ΜΚΟ που προέρχονται από την Τουρκία, να γράψουμε λίγα λόγια. Είναι οι ίδιες “ανθρωπιστικές” οργανώσεις που, υποτίθεται, λαμβάνουν και επιδοτήσεις από την ΕΕ (και ο Ερντογάν εκβιάζει για περισσότερα χρήματα) για να μπλοκάρουν τις ροές των παράνομων μεταναστών και να στηρίξουν τις ανάγκες προσφύγων. Η πληροφορία που θα δώσουμε έρχεται από τουρκικά μέσα, οπότε δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης. Προφανώς οι Τούρκοι κρεμάσαν την διοίκηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ λόγω της σχέσης της με το δίκτυο  Gülen (υπενθυμίζουμε ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, τον Ιούλιο του 2016, ο Ερντογάν έχει ξεκινήσει πογκρόμ εναντίων των γκιουλενιστών σε στρατό και δημόσιο, καθώς και εναντίον ιδρυμάτων που σχετίζονται με τον Fethullah Gülen).

Ο λόγος για την ΜΚΟ με το όνομα Ερυθρά Ημισέληνος της Τουρκίας (αντίστοιχη του Ερυθρού Σταυρού στην Ευρώπη και την Δύση γενικότερα), η οποία φαίνεται πώς ακολούθησε την γνωστή τακτική πολλών άλλων ΜΚΟ και τις δωρέες και επιδοτήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη , τις έκαναν πολυτελή αυτοκίνητα και απολαύσεις για κάποια στελέχη.

Συνολικά 10 οχήματα 4×4, συμπεριλαμβανομένων δύο αυτοκινήτων εξαιρετικής πολυτέλειας, αγοράστηκαν με 3 εκατομμύρια 700 χιλιάδες τουρκικές λίρες (643 χιλιάδες δολάρια) στο πλαίσιο του προγράμματος Σχέδιο Βοήθειας για την Κοινωνική Συνοχή για τους Αλλοδαπούς, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Daily Cumhuriyet. Η έκθεση αναφέρει ότι τα χρήματα δωρήθηκαν από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) για να «στηρίξουν τους θιγόμενους αλλοδαπούς για να εκπληρώσουν τις βασικές τους ανάγκες με αξιοπρεπή τρόπο».

Ωστόσο, η δωρεά του WFP που στάλθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, που συνήλθε υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου Kerem Kınık, χρησιμοποιήθηκε για την αγορά οχημάτων με το πρόσχημα των «επειγόντων αγορών».

Όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου έχουν συγγένεια μεταξύ τους ή ισχυρούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) καθώς και με τα ισλαμικά ιδρύματα που διαχειρίζονται τα παιδιά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Kerem Kınık, Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, είχε κάνει προπαγάνδα για τον υποψήφιο του ΑΚΡ της Κωνσταντινούπολης Binali Yıldırım κατά τη διάρκεια των τοπικών επαναλήψεων στην Κωνσταντινούπολη πρόσφατα.

Το 2012, ο Kerem Kınık είχε διαφημίσει παραδόξως και την επίσκεψή του στον Ισλαμιστή ιερέα Kethim Gülen, που κατοικεί στις Η.Π.Α., ο οποίος κατά το ΑΚΡ είναι ο πρωταρχικός ύποπτος για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία το 2016. Η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος έχει επίσης επικριθεί λόγω αυθαίρετων και υπερβολικών αυξήσεων των αποδοχών του διοικητικού της συμβουλίου καθώς και των ισχυρισμών περί διαφθοράς.

Αλέξανδρος Νίκλαν για το Geopolitics

Διαβάστε επίσης:Ανθρωπιστικές οργανώσεις: «Φοβού Δαναούς, δώρα φέροντες»

 

 
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024