28/03/2024

Τι μας ‘διδάσκει’ η ‘ιστορική’ συμφωνία Τσαμπερλάιν-Χίτλερ, για την πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας

Του Δημητρίου Τσαϊλά.

Η συμφωνία Ερντογάν με Τράμπ, η εισβολή που ετοιμάζουν οι ΤΕΔ στη Συρία, και οι πανηγυρισμοί για τη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδος με τις ΗΠΑ μου θύμισε την ιστορία της έναρξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όχι ότι ισχυρίζομαι ότι φαίνεται στον ορίζοντα ένας νέος ΠΠ αλλά βλέπω κάποιους παραλληλισμούς.
Κάποιοι ίσως έχετε ακούσει την ιστορία για το πώς εξευτελίστηκε ο Chamberlain για το κομμάτι του λευκού χαρτιού που κουνούσε στο αεροδρόμιο, γυρνώντας από τη σύνοδο του Μονάχου.

 

Τότε μάλιστα ισχυρίστηκε ότι αγόρασε την ειρήνη (για τους Βρετανούς) ενώ ένα χρόνο αργότερα έγινε η εισβολή στην Πολωνία από τα ναζιστικά στρατεύματα και το Ηνωμένο Βασίλειο κήρυξε πόλεμο στη Γερμανία. Θυμάστε ότι ο πρωθυπουργός Chamberlain, μετά την επιστροφή του στην Αγγλία στις 30 Σεπτεμβρίου 1938, είχε “πετύχει” τη συμφωνία του Μονάχου με τη δική του και την υπογραφή του Αδόλφου Χίτλερ.
Τώρα αρχίζουν οι ερωτήσεις. Τι συνέβη στη συνέχεια; Τι σημαίνει ότι τρεις γείτονες στέλνουν στρατεύματα για να επιτεθούν και να καταλάβουν τις γειτονικές τους χώρες, να υποτάξουν τον πληθυσμό τους, να καταλάβουν τμήματα της επικράτειάς τους; Γιατί κανείς δεν αποκαλούσε στρατιωτική κατοχή μιας χώρας που ούτε έχει καλέσει ξένα στρατεύματα ούτε συμφώνησε με εισβολή; Δεν υπήρχε κανένας εξαναγκασμός, πρόκληση, και παρόμοια εργαλεία πολέμου; Γιατί κανείς δεν έλεγε τον πόλεμο με το όνομά του;

 

Σας αφήνω να αναλογιστείτε τις ερωτήσεις αυτές και θα απαντήσω απλώς με μερικές ακόμη ερωτήσεις:

Μπορούν οι ηγέτες μιας χώρας να έχουν το προνόμιο να κρίνουν, να υπαγορεύουν, να μπερδεύονται στις υποθέσεις άλλων χωρών; Οχι!
Μπορούμε να ονοματίσουμε τη ναζιστική Γερμανία ως «κράτος παρία» για τη συμφωνία με άλλα ευρωπαϊκά κράτη για να συμμετάσχουν σε ένα πόλεμο για τους πόρους της ΕΣΣΔ; Ναι μπορούμε!
Μπορούμε να ονοματίσουμε τη ναζιστική Γερμανία ως «κράτος παρία» για το γενοκτονικό ρατσισμό τους (εναντίον των Ρώσων, Σλάβων, Εβραίων, Ελλήνων, Τσιγγάνων κ.λπ.); Ναι, χωρίς καμία αμφιβολία!
Τώρα θυμηθείτε αυτά τα μαθήματα της ιστορίας ώστε να μάθετε, όσοι δεν έχετε ακόμα μάθει!

Συμπέρασμα
Πιστεύω λοιπόν ότι θα πρέπει να μελετήσουμε ιδιαίτερα, παραλληλίζοντας την εξωτερική πολιτική Χίτλερ και Ερντογάν, τις φάσεις αυτές, βήμα -βήμα (από την επανακατάληψη της Ρηνανίας έως τις Συμφωνίες του Μονάχου με επακόλουθο την κατάληψη της Σουδητίας, και ακολούθως την κατάληψη της υπόλοιπης Τσεχίας, τον διάδρομο του Νταντσιχ και την κατάληψη του Μέμελ (1939), σε παραλληλισμό με το Κουρδικό, τη Συρία, την λυκοσυμμαχία με τη Ρωσία, το θέμα των Τουρκμένων, των Ουιγούρων κτλ, την υποστήριξη στον ISIS, την εχθρότητα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, την ανακίνηση θεμάτων «μειονοτήτων» στη Βουλγαρία και κυρίως στην δυτική Θράκη, αλλά προσεχώς ίσως σε Δωδεκάνησα – εδώ ας αντιπαραβάλουμε ιδιαίτερα με το ζήτημα της γερμανικής μειονότητας στη Σουδητία (Sudetenland) και το ουιλσονικό δόγμα του «δικαιώματος αυτοδιάθεσης των εθνικών μειονοτήτων», σε εισαγωγικά ή όχι), σημείο από όπου ο πόλεμος (τότε) πλέον ήταν αναπόφευκτος και θέμα χρόνου, πλέον για λόγους οικονομικούς, το ξανασημειώνω. Ας βάλουμε λοιπόν και εδώ στην θέση του ονόματος «Χίτλερ» το όνομα «Ερντογάν» και ας παραλληλίσουμε

 

Επιπλέον η βεβαιότητα ενός ηγέτη με απόλυτα δικτατορικές, δηλαδή απεριόριστες εξουσίες, ότι είχε να κάνει με πολιτικά μηδενικά και φοβικούς αντιπάλους, και η οποία του «αυτο-επιβεβαίωσε» την αίσθηση του ανίκητου, αποτέλεσμα της οποίας ως προς τον Γερμανό δικτάτορα, ήταν, πέρα και πάνω από κάθε «στρατηγικά λογικό» υπολογισμό, να αυτο-οδηγηθεί σε λανθασμένα διπλωματικο-πολιτικά συμπεράσματα/αναλύσεις, και κατά συνέπεια μεσοπρόθεσμα σε αχρείαστο πόλεμο και στρατηγικά σε πλήρη ήττα και ανατροπή του καθεστώτος.
Χίτλερ Ερντογάν, βίοι παράλληλοι


(O Ναύαρχος Ε.Α. Δ. Τσαιλάς δίδαξε, μεταξύ άλλων, επί σειρά ετων στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως και της Στρατηγικής και Ασφάλειας σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου)

πηγή: new-economy.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024