29/03/2024

Πορτογαλία: Το αριστερό προπύργιο της ΕΕ

Πουθενά αλλού στη δυτική Ευρώπη η Αριστερά δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο όπως στην Πορτογαλία. Από το 2015 η σοσιαλιστική κυβέρνηση φέρνει την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι ψηφοφόροι την επιβραβεύουν γι΄ αυτό.

Η Πορτογαλία παραμένει το αριστερό προπύργιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Αντόνιο Κόστα αναδείχθηκε νικητής της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης και εξέρχεται σημαντικά ενισχυμένο. Επιπλέον, στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας οι πέντε αριστερές ομάδες κατέχουν πλέον τουλάχιστον 142 από τις 230 έδρες. Μετά την καταμέτρηση όλων των εκλογικών περιφερειών το PS έλαβε ποσοστό 36,65%. Αυτό είναι από μόνο του ένα καλό αποτέλεσμα, το οποίο είναι μάλιστα και κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων κοινοβουλευτικών εκλογών. Ο αριθμός των σοσιαλιστών βουλευτών θα αυξηθεί από 86 σε τουλάχιστον 106. «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ενισχύσει τη θέση του στην Πορτογαλία», φώναξε ο Αντόνιο Κόστα τα ξημερώματα της Δευτέρας μπροστά σε εκατοντάδες υποστηρικτές του που πανηγύριζαν την εκλογική νίκη με συνθήματα υπέρ του κόμματος.

Από την ανάληψη καθηκόντων του Αντόνιο Κόστα το φθινόπωρο του 2015 η Πορτογαλία διανύει μία περίοδο ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα επίτευγμα που μέχρι τότε φάνταζε ανέφικτο: Χαλάρωσε τα μέτρα λιτότητας και αύξησε τις κοινωνικές και άλλες δαπάνες παραμένοντας όμως ταυτόχρονα πιστός στη γραμμή των Βρυξελλών αφού προχώρησε στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. 

Το… «πορτογαλικό θαύμα»

 

Χάρη στην άνθιση του τουρισμού η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ποσοστά πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ. Με 6,3% η ανεργία στην Πορτογαλία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002. Αυτά επιβραβεύουν οι πορτογάλοι ψηφοφόροι τώρα. Παρόλα αυτά οι στόχοι των σοσιαλδημοκρατών για απόλυτη πλειοψηφία δεν επιτεύχθηκαν. Ο Κόστα λοιπόν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα εξακολουθεί να χρειάζεται την υποστήριξη και άλλων κομμάτων από το αριστερό φάσμα. Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε το ότι οι έως τώρα εταίροι του κατάφεραν να διατηρήσουν τα ποσοστά τους (με σχετικά μικρές απώλειες) και δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αυτά θα επιφέρουν μία «εγγυημένη σταθερότητα» κατά την ερχόμενη τετραετία. Σε αυτούς όμως πλέον προστίθενται κι άλλοι δυνητικοί εταίροι: το Κόμμα Προστασίας Περιβάλλοντος και Ζώων (PAN) αύξησε τα ποσοστά του και δήλωσε ανοιχτό σε μία ενδεχόμενη συνεργασία.

Το συντηρητικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), η ισχυρότερη αντιπολιτευόμενη κοινοβουλευτική ομάδα μέχρι στιγμής, πρέπει να συμβιβαστεί με το ποσοστό του 27,9%, το οποίο μεταφράζεται σε 77 έδρες, αντί για τις μέχρι τώρα 89. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, στην Πορτογαλία τα δεξιά λαϊκιστικά κόμματα δεν παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο. Το νέο μόρφωμα της άκρας δεξιάς, η εθνικιστική ομάδα Chega (Ως εδώ!), κατέκτησε μόλις μία έδρα του κοινοβουλίου.

Μέχρι στιγμής έχουν κατανεμηθεί οι 226 από τις 230 έδρες. Η κατανομή των υπολοίπων τεσσάρων θα ανακοινωθεί μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων εντός των επόμενων ημερών.

Χρύσα Βαχτσεβάνου (dpa)

πηγή:DW

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024