29/03/2024

Editorial: Μετά τη Συρία, στόχος του Ερντογάν το Αιγαίο

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Απώτερος στόχος, λένε ειδικοί, της κίνησης Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συρία είναι να αφεθούν οι εμπλεκόμενοι παίκτες σ΄ένα παιχνίδι όπου θα αναγκαστούν να ματώσουν.
 
Ορθή εκτίμηση μεν καθώς ο Τραμπ με τη στάση του βάζει την Ευρώπη αντιμέτωπη με το θέμα των φανατικών του Ισλάμ που προέρχονται από μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς και βρέθηκαν τελικά στο πλευρό του DAESH.
 
Από την άλλη, ουσιαστικά εξωθεί την Τουρκία σε μια ευθεία αντιπαράθεση με την Ρωσία η οποία στηρίζει με σθένος τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ και τορπιλίζει ουσιαστικά το τρίγωνο Μόσχας- Άγκυρας- Τεχεράνης.
Αλλά αφήνει έκθετους τους Κούρδους, που χάρη στην αυτοθυσία τους, το DAESH δεν εξαπλώθηκε και αφήνει μια χαραμάδα, οι παραπάνω να τα βρουν μεταξύ τους και η Τουρκία να επιτύχει τον στόχο της.
 
Αν λοιπόν οι Τούρκοι καταφέρουν να πάρουν τμήμα της Συρίας, έστω και μικρότερο από αυτό που αποζητούν, πιστεύετε ότι μετά δεν θα θελήσουν να προχωρήσουν με τον αέρα του νικητή στη πραγματοποίηση του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας;
 
Μετά τη Συρία λοιπόν και τις γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ, θα κοιτάξουν να επιχειρήσουν σε Θράκη και Αιγαίο.
Στη μεν πρώτη περιοχή θα εκμεταλλευτούν τους μουσουλμανικούς ελληνικούς πληθυσμούς που η κεντρική πολιτική σκηνή των Αθηνών χρόνια τώρα αγνοεί.
 
Στη δεύτερη περίπτωση, του Αιγαίου, ήδη δρομολογούν εξελίξεις με τη συσσώρευση μουσουλμανικού πληθυσμού.
Φαντάζομαι δεν είναι κάποιος τόσο ρομαντικός ή ανόητος ώστε να πιστεύει ότι οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί που έρχονται στην Ελλάδα, σε περίπτωση έντασης ή σύρραξης Ελλάδας Τουρκίας, θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας. ‘Ηδη ο Ερντογάν παρουσιάζεται ως ο πατερούλης των απανταχού μουσουλμάνων ακολουθώντας πιστά το δόγμα του νεο-οθωμανισμού. Επομένως είναι ξεκάθαρο πως ο Ερντογάν (και δυστυχώς και οι δελφίνοι του) μετά τη Συρία, θα στοχεύσουν το Αιγαίο και τη Θράκη.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024