19/03/2024

Η ιστορία των Κούρδων και γιατί τους πολεμάει ο Ερντογάν

Χάος επικρατεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη βόρεια Συρία με τις τουρκικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν ασταμάτητα τους Κούρδους της περιοχής και τους νεκρούς να είναι δεκάδες, τη στιγμή που ο Ερντογάν κάνει λόγο για πάνω από 100.

Οι δραματικές εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου απεικονίζουν ανθρώπους να αγκαλιάζουν τους αγαπημένους τους και να ξεκινούν προς το άγνωστο, αφήνοντας την κόλαση του πολέμου πίσω τους.

Πρόκειται για μέλη μιας εθνικής μειονότητας γνωστής ως κουρδικού λαού.

Ζώντας σε μια περιοχή, η οποία ελέγχεται από τις Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), μια δύναμη άμυνας αποτελούμενη κυρίως από τους Κούρδους, η συχνά στοχοθετημένη ομάδα δέχεται και πάλι επίθεση, καθώς η Τουρκία ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης την επιχείρηση με όνομα «Πηγή Ειρήνης», με σκοπό να διώξει τις κουρδικές δυνάμεις μακριά από τα σύνορά της.

Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

Ποιοι είναι οι Κούρδοι;

Οι Κούρδοι είναι μια εθνική μειονοτική ομάδα που καταλαμβάνει κυρίως μια ορεινή περιοχή που διασχίζει τα σύνορα της Τουρκίας, του Ιράκ, του Ιράν, της Συρίας και της Αρμενίας.

Αν και έχουν ζήσει ως μειονότητα, στην πραγματικότητα υπάρχουν περίπου 25 με 30 εκατομμύρια Κούρδοι στην περιοχή. Όλους τους ενώνει μια κοινή φυλή, ένας κοινός πολιτισμός, καθώς και ίδια γλώσσα. Οι περισσότεροι Κούρδοι είναι Σουνίτες Μουσουλμάνοι.

Πριν από τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, οι παραδοσιακοί Κούρδοι ζούσαν ως νομάδες, μέχρι τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία τους στέρησε την ελευθερία τους και τους χώρισε σε νέα έθνη-κράτη.

Οι Κούρδοι αγωνίστηκαν για να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, ενώ συχνά αναφέρονται ως «Τούρκοι των βουνών» στην Τουρκία. Μάλιστα, η Τουρκία τους απαγορεύει να φορούν παραδοσιακές κουρδικές στολές ή να μιλούν τη γλώσσα τους. Εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις και πολιτικές δίωξης.

Παρόλο που οι Κούρδοι είναι η μεγαλύτερη εθνική μειονότητα στην Τουρκία, αφού αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού, δεν αναγνωρίζονται ως μειονότητα στην Τουρκία.

Πού ζουν οι Κούρδοι;

Το «Κουρδιστάν» είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα κράτη χωρίς κράτος, μια μη κυβερνητική περιοχή της οποίας ο λαός δεν έχει επίσημη πατρίδα ή χώρα.

Σήμερα, το Κουρδιστάν αποτελείται από πέντε διαφορετικές περιοχές: τη νοτιοανατολική Τουρκία, τη βορειοανατολική Συρία, το βόρειο Ιράκ, το βορειοδυτικό Ιράν και τη νοτιοδυτική Αρμενία.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι Κούρδοι άρχισαν να εργάζονται για τη δημιουργία πατρίδας γνωστής ως Κουρδιστάν. Το 1920, η συνθήκη των Σεβρών περιέγραψε τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ζήτησε αυτόνομο Κουρδιστάν.

Τρία χρόνια αργότερα, μετά το τέλος του πολέμου, οι δυτικοί σύμμαχοι εγκατέλειψαν τις απαιτήσεις για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος και η κουρδική περιοχή χωρίστηκε μεταξύ πολλών χωρών.

Τι συμβαίνει με την Τουρκία και τους Κούρδους;

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατηρούσε πάντα μια σκληρή στάση εναντίον του κουρδικού λαού.

Από νωρίς έχει ξεκαθαρίσει ότι απώτερος σκοπός του είναι να εξαλείψει το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο αναπτύσσεται στην Τουρκία και το Ιράκ και πολεμάει την Τουρκία για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Αυτό έχει δημιουργήσει ένα βαθύ χάσμα μεταξύ των Τούρκων και των κούρδων Τούρκων.

Το 2016, τα φιλο-κουρδικά ΜΜΕ έκλεισαν, περισσότεροι από 11.000 εκπαιδευτικοί απολύθηκαν λόγω υποτιθέμενων συσχετισμών τους με το ΡΚΚ, ενώ τουλάχιστον 24 κυβερνητικοί υπάλληλοι αντικατέστησαν Κούρδους δημάρχους στη χώρα.

Η Τουρκία έχει εκφράσει εδώ και πολύ καιρό την αντίθεσή της για την έντονη κουρδική παρουσία στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Ο στρατός της Τουρκίας έχει ήδη μετακινηθεί σε τμήματα που είχαν στην κατοχή τους οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας υπό την αιγίδα των Κούρδων και των ΗΠΑ και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το μακροπρόθεσμο σχέδιο τους για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με το CNN οι στόχοι είναι δύο: Να οδηγηθούν οι Κούρδοι μακριά από τα τουρκικά σύνορα και να χρησιμοποιηθεί η περιοχή με σκοπό να επανεγκατασταθούν περίπου 2 εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες.

Γιατί η Τουρκία τους επιτίθεται τώρα;

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν την απόσυρση των στρατευμάτων τους από τη Συρία και να «σιγά – σιγά» θα τους στείλουν πίσω στις ΗΠΑ.

Οι Κούρδοι της Συρίας είχαν εκφράσει εξ αρχής τους φόβους τους ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει την αποχώρηση αυτή ως ευκαιρία για να επιτεθεί στην περιοχή.

Μετά την ξαφνική ανακοίνωση του Τραμπ το βράδυ της Κυριακής, οι φόβοι αυτοί πήραν σάρκα και οστά.

Παρ’ όλα αυτά, οι ΗΠΑ έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από την επίθεση. «Η Τουρκία σύντομα θα προχωρήσει με τη μακρά προγραμματισμένη επιχείρησή της στη Βόρεια Συρία», ανέφερε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος .

«Οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση, και οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας νικήσει τον εδαφικό »Χαλιφάτο» του ISIS, δεν θα βρίσκονται πλέον στον άμεσο τομέα» συμπλήρωσε.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή των ΗΠΑ αφήνει τους Κούρδους της Συρίας στο έλεος μιας επιχείρησης που αποσκοπούσε στην απομάκρυνσή τους από τα τουρκικά σύνορα.

πηγή:in.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023