29/03/2024

Σε νέα φάση ο πόλεμος στη Συρία

Τα συντρίμμια του καταρριφθέντος F-16 της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας

 

Αυστηρή προειδοποίηση στο Ιράν σχετικά με την παρουσία του στη Συρία εξέδωσε το Ιραήλ, μέσω του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Καταφέραμε ένα ισχυρό πλήγμα στις ιρανικές και συριακές δυνάμεις. Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε όλους όσοι επιχειρούν να μας επιτεθούν. Αυτή είναι η πολιτική μας και αυτή θα παραμείνει» αναφέρει μεταξύ άλλων η πρωθυπουργική ανακοίνωση.

Το «τελεσίγραφο» του Ισραήλ ήρθε μετά την κατάρριψη το περασμένο Σάββατο ισραηλινού μαχητικού F-16 από συριακά πυρά. Το Τελ Αβίβ απάντησε με σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά της συριακής αεράμυνας και αρκετών ιρανικών στόχων στα συριακά εδάφη, ενώ επίσης κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που φέρεται να κατηύθυναν Ιρανοί στο Ισραήλ.

Φόβοι για διάχυση της συριακής κρίσης

Οι δύο πιλότοι του F-16 επέζησαν, όμως για το Ισραήλ ήταν η πρώτη απώλεια πολεμικού αεροσκάφους από το 1982. Έπειτα από αυτή την κλιμάκωση, αναλυτές αναφέρουν ότι ο πόλεμος στη Συρία εισέρχεται σε νέα φάση, καθώς το Τελ Αβίβ θα επιχειρήσει πάση θυσία να τιθασεύσει τις ιρανικές βλέψεις στα συριακά εδάφη και την ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν κι ο υπαρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάρριψη του drone από πλευράς του Ισραήλ, εν τούτοις προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη μπορεί να προκαλέσει «συνθήκες κόλασης» για την κυβέρνηση του Ισραήλ και να καταστρέψει όλες τις στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τι θα επιδιώξει εφεξής το Ισραήλ

Με δεδομένο ότι η Τεχεράνη έχει κερδίσει έδαφος στη Συρία μετά και την ουσιαστική συμβολή της στην εξάλειψη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, στόχος του Ισραήλ είναι να υπονομεύσει το δίκτυο επιρροής που έχει δημιουργήσει και φιλοδοξεί να επεκτείνει το Ιράν στην εμπόλεμη χώρα, ενδεχομένως να αποτρέψει μεταφορά ιρανικών όπλων στη Συρία και τον Λίβανο μέσω της Χεζμπολάχ (αυτό ισχυρίζονται ισραηλινοί αξιωματούχοι ότι επιδιώκει μεταξύ άλλων η Τεχεράνη) κι αφετέρου να διασφαλίσει το υφιστάμενο καθεστώς στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Μαριλένα Γεραντώνη 

in.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024