29/03/2024

Αμερικανοί ειδικοί στο Bloomberg: Τα μέτρα Τραμπ κατά Τουρκίας “πολύ λίγα, πολύ αργά”

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε τελικώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά της Τουρκίας για την στρατιωτική εισβολή της στη βόρεια Συρία, παρά τις διακηρύξεις του, άφησαν “πικρή γεύση” στο Κογκρέσο, καθώς Δημοκρατικοί, αλλά και Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και βουλευτές επιθυμούσαν σκληρότερη απάντηση από πλευράς Ουάσινγκτον στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Η επιβολή κυρώσεων σε τρεις Τούρκους υπουργούς, η αύξηση δασμών στον τουρκικό χάλυβα και η διακοπή των διαπραγματεύσεων για διμερή εμπορική συμφωνία δεκάδων δισ. δολαρίων θεωρούνται μέτρα “πολύ λίγα, πολύ αργά” από πλευράς των Αμερικανών κοινοβουλευτικών.

“Οι πραγματικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σήμερα δεν είναι σημαντικές, αν και στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται να ονοματίζουν συγκεκριμένα οντότητες και πρόσωπα προκειμένου να δημιουργήσουν κρίση σε μια αγορά”, ανέφερε στο πρακτορείο Bloomberg o Richard Nephew, ο οποίος είχε εργαστεί ως συντονιστής κυρώσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί κυβέρνησης Ομπάμα. Οι τράπεζες διεθνώς “θα δουν πώς θα αντιδράσουν τα μέλη του Κογκρέσου, την κυβέρνηση Τραμπ να υποχωρεί και τότε θα υπάρξει πραγματική πιθανότητα να τεθούν στο στόχαστρο και οι τουρκικές τράπεζες”.

Οι κυρώσεις “μάλλον χωλαίνουν, ο Ερντογάν δεν έφαγε την μπλόφα του Τραμπ”, σημείωσε ο Brian O’Toole, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών για ζητήματα κυρώσεων.

Έτερο πρόσωπο με γνώση του ζητήματος των κυρώσεων Τραμπ κατά Τουρκίας περιέγραψε στο Bloomberg τις ληφθείσες κυρώσεις ως τη “μέση οδό”.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος Νάνσι Πελόζι, σχολιάζοντας τις κυρώσεις, ανέφερε ότι “οι ανακοινώσεις Τραμπ για το πακέτο κυρώσεων κατά της Τουρκίας υπολείπονται κατά πολύ του αναγκαίου προκειμένου να αντιστραφούν οι όροι αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής”.

Δηλώσεις έκανε και εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανού βουλευτή από το Τέξας Michael McCaul, επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τις οποίες οι αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ είναι θετικές, ωστόσο δεν πηγαίνουν όσο μακριά χρειάζεται για να τιμωρηθεί η Τουρκία για όσα ανήκουστα πράττει στη Συρία”.

 

ΠΗΓΗ:Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024