29/03/2024

Πυροτέχνημα οι δηλώσεις Πομπέο στο CNBC

Συνέντευξη παραχώρησε χθες στο αμερικάνικο δίκτυο CNBN o επικεφαλής του State Department Μάικ Πομπέο, o οποίος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία. «Σε περίπτωση που απαιτείται στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση» τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αφού πρώτα ξεκαθάρισε ότι «προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο».

Η συνέντευξη Πομπέο ήρθε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Τραμπ στους δημοσιογράφους για τους Κούρδους ο οποίος είπε πως «δεν τους υποσχέθηκε ποτέ ότι θα τους προστατεύουμε για το υπόλοιπο της ζωής τους».

Την ίδια ώρα αναλυτές σχολιάζουν την κίνηση αυτή Τραμπ ως διπλωματική ήττα για τις ΗΠΑ, που αφήνουν χώρο στη Ρωσία, τη μεγάλη κερδισμένη στη Μέση Ανατολή.

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=cQKc_7yljHw[/embedyt]

Οι δηλώσεις  αυτές Πομπέο είναι ένα λεκτικό πυροτέχνημα, την ώρα που το γόητρο των ΗΠΑ έχει πληγεί ανεπανόρθωτα στα μάτια συμμάχων και συνεργατών.Το να παρατήσεις σύμμαχο εν μέσω νυκτός στα χέρια και έργα του χειρότερου εχθρού του και μάλιστα ενώ ο ίδιος είχες σοβαρό θέμα με την Τουρκία, προφανώς σε κάνει αναξιόπιστο και ελάχιστοι θα δίνουν βαρύτητα πλέον στα λεγόμενα σου.

Σε μια περιοχή όπως είναι η Μ.Ανατολη και γενικότερα η περιοχή ΕΜΕΑ (Europe, Middle East, Africa) που είναι χιλιάδες χλμ μακριά όπως ορθά παραδέχτηκε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ή θα φύγεις τελείως και δεν θα ασχοληθείς ξανά ή θα πρέπει να ρίχνεις χρήμα, κόπο και στρατό για να μπορείς να είσαι παγκόσμιος παίκτης.

Η κίνηση Τραμπ για απομάκρυνση ανοίγει  άπλετο χώρο για την Ρωσία και την Τουρκία, αφήνοντας επί ουσίας και το Ισραήλ σε δύσκολη θέση αφού στην πραγματικότητα η συμμαχία με τις ΗΠΑ δεν έχει δοκιμαστεί  πέρα από δηλώσεις.

Για να αλλάξει η κίνηση Τραμπ και να επανέρθουν οι ΗΠΑ ως υπολογίσιμη δύναμη στην περιοχή ή πρέπει οι υποψήφιοι που θα γεμίσουν το κενό να καταρρεύσουν από το βάρος διαχείρισης ή να γίνει ολική σύγκρουση (απίθανο σενάριο το τελευταίο).

Σίγουρα πάντως για τις εξελίξεις πολλά θα κριθούν στη σημερινή συνάντηση Πούτιν Ερντογάν στο Σότσι.

Αλέξανδρος Νίκλαν για το Geopolitics 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024