20/04/2024

Περί κρίσεων και φυσικών αερίων ο λόγος

δρ Ζήνωνας Τζιάρρας

1. Μέγα λάθος η πρόωρη ανακοίνωση της επιτυχίας στο “Καλυψώ” και οι αναφορές σε “μικρό Ζορ”. Ειδικά με δεδομένο ότι δεν έχουμε τα απαραίτητα μέσα αποτροπής μιας κρίσης όπως αυτή που προέκυψε με το γεωτρύπανο Saipem 12000 της ΕΝΙ.
2. Η κίνηση της Τουρκίας είναι χωρίς προηγούμενο και κλιμακώνει την κρίση.
3. Ο μπλοκαρισμός του γεωτρυπανου είναι χειρότερη εξέλιξη απο το σενάριο εγκατάστασης τουρκικής πλατφόρμας στα νερά της κατεχόμενης Κύπρου.
4. Η κίνηση της Τουρκίας να μπλοκάρει το γεωτρύπανο στο τεμάχιο 3, ένα μη αμφισβητούμενο τεμάχιο, αντί π.χ. στο 6, ανεβάζει τον πήχη των τουρκικών διεκδικήσεων ψηλά και βελτιώνει την τουρκική “διαπραγματευτική” θέση.
5. Δεδομένου ότι η ΕΝΙ και η ιταλική κυβέρνηση δέχονταν ήδη πιέσεις από την Τουρκία, αλλά και οτι η κρίση απέκτησε στρατιωτική διάσταση, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο το κατά πόσο οι Ιταλοί, πέρα από τα διπλωματικά διαβήματα, θα μπουν στη διαδικασία αποτροπής της Τουρκίας (π.χ. με κινητοποίηση στόλου) καθώς θα αποτελούσε κλιμάκωση.
6. Εάν η Τουρκία επιμείνει και δεν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια του γεωτρύπανου ή να πείσουμε το πλήρωμά του ότι δεν διατρέχει κίνδυνο, τότε το πάγωμα ή και η ακύρωση των επιχειρήσεων στη “Σουπία” είναι τα πιο πιθανά σενάρια, για να μην πω και περαιτέρω εργασίες στην “Καλυψώ”.
7. Εννοείται ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί ισχυρότατο πλήγμα στην αξιοπιστία και εξωτερικη μας πολιτική, και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στις δυναμικές του Κυπριακού.
8. Καταρρέει τελικά και ο μύθος της “ασπίδας των ξένων εταιρειών” καθώς, όπως λέω εδώ και καιρό, αυτή η “ασπίδα” έχει σαφή όρια και περιορισμούς.
9. Εντός τέτοιου κλίματος, αν αυτό συνεχίσει να υφίσταται, και χωρίς εξελίξεις στο Κυπριακό, το κυπριακό φυσικό αέριο κινδυνεύει να μείνει ανεκμετάλλευτο.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024