28/03/2024

Υπάρχουν ενεργοί πράκτορες της ΜΙΤ στην Ελλάδα;

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Είναι ένα ερώτημα που έχει ακουστεί πολλές φορές είτε σε συζητήσεις σε καφενείο, είτε ακόμα και σε διαδρόμους σημαντικών υπουργείων που το έργο τους σχετίζεται με την ασφάλεια της χώρας.

Η απάντηση είναι καταφατική. Υπάρχουν πολλαπλά δεδομένα που δείχνουν κάτι τέτοιο. Από συλλήψεις και προσαγωγές ατόμων που φωτογραφίζουν στρατόπεδα ανά καιρούς σε νησιά και παραμεθόριο (σ.σ. εκτός και αν πιστεύει κανείς πώς Γερμανοί και Ολλανδοί συνταξιούχοι κάνουν χόμπι κάτι που προφανώς δεν συμμερίζεται ούτε η DW )  όπως και πράξεις που έχουν να κάνουν με δραστηριότητες στον Έβρο και είχαν περιγραφεί σε δημοσίευμα της εφημερίδος ΤΑ ΝΕΑ πρίν ένα χρόνο περίπου που ακόμα διερευνάται όσον αφορά τις σχέσεις της μυστικής υπηρεσίας του Ερντογάν με 17 περίπου δικηγόρους στην χώρα μας.

Είναι ενεργή η παρουσία της ΜΙΤ στην χώρα μας; Υπάρχει εγρήγορση απέναντι σε μια τέτοια πιθανότητα;


Είναι όμως ικανή αυτή η υπηρεσία της ΜΙΤ να δημιουργήσει πρόβλημα στην χώρα; Η απάντηση δεν είναι και τόσο εύκολη, διότι πρέπει να αντιστοιχίσει το τι ικανότητα αντικατασκοπικών δυνατοτήτων διαθέτει η Ελλάδα. Μια απάντηση που ούτε ξεκάθαρη είναι και ούτε θα έπρεπε να είναι από δημόσιο βήμα. Μπορεί μόνο να απαντηθεί μερικώς βάζοντας παραδείγματα από την δράση της σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη, ακόμα και χώρες της Αφρικής. Σε αρκετές έχουν μάλλον καταφέρει αρκετά (κρίνοντας από το τι συμβαίνει στην Λιβύη).. σε άλλες κυριολεκτικά δέχτηκε ταπεινωτικό πλήγμα, αν κρίνει κάποιος από το πώς ο Αλ Σίσι στην Αίγυπτο κατάφερε να διαλύσει δίκτυα τους, να τους βγάλει στην δημοσιότητα και μάλιστα να ανεβάσει ακόμα και στοιχεία ταυτοτήτων τους σε δημόσια θέαση.

Στην χώρα μας όμως υπάρχει τέτοια δραστηριότητα;.. εξίσου δύσκολο και αδύνατον να τοποθετηθεί κάποιος ξεκάθαρα, ως απάντηση. Μόνο με παραδείγματα ίσως , ξεκινώντας από την σίγουρη υπάρξη στοιχείων της ΜΙΤ στην περίπτωση Οτσαλάν και ότι μαθεύτηκε δημόσια (εξακολουθεί η υπόθεση και είναι διαβαθμισμένη, οπότε ότι διαβάζουμε είναι ελάχιστο), φτάνοντας μέχρι και σήμερα στην περίπτωση των 8 αξιωματικών του Τουρκικού στρατού που ζητήσαν άσυλο στην χώρα μας. Ενδιάμεσα υπάρχουν πολλές φορές στοιχεία που έχουν δεί την δημοσιότητα όπως π.χ. η μεταφορά όπλων με πλοία προς Λιβύη που οι συλληφθέντες λαθρέμποροι βρέθηκαν να έχουν δεσμούς με Τουρκία, ή η περίπτωση με τα όπλα στο τζαμί στην Κομοτηνή .

Με αυτά ως δεδομένα σίγουρα μπορεί κάποιος να πεί πώς η δραστηριότητα της ΜΙΤ υπάρχει στην χώρα μας, όπως και σε αρκετές άλλες χώρες που η Τουρκία θεωρεί πώς πρέπει να έχει αυτί και οπτική. Εκείνο όμως που θα πρέπει να δεί κάποιος προσεκτικότερα ίσως, είναι που και σε ποιό βαθμό εντός κρατικού συστήματος έχει φτάσει η συγκεκριμένη οργάνωση, όπως και το αν ότι ισχυρίζονται είναι τελικά δική τους πράξη ή εκμετάλλευση συγκυριών για ΨΕΠ.

Παράδειγμα του τελευταίου είναι ο ισχυρισμός πώς Τούρκοι πράκτορες είχαν κάψει μεγάλες τοποθεσίες στην χώρα το 2007-2008-2009 ή η περίπτωση δήθεν πώς έκαψαν το Μάτι πέρισυ διότι βάση της Sabah γνώριζαν οτι εκεί ήταν οι 8 αξιωματικοί της Τουρκίας. Προφανώς είναι μια προπαγανδιστική κίνηση από την υπηρεσία των Τούρκων όπως και αφέλεια αρκετών στην χώρα μας που το επαναλάμβαναν. Δυστυχώς για εμάς ήταν αποτέλεσμα κάκιστου σχεδιασμού και κάκιστης εκτέλεσης υπηρεσιών πολιτικής προστασίας. Τώρα όσον αφορά τον κρατικό μηχανισμό , νομίζω πώς επειδή οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες έχουν το προνόμιο της ελεύθερης ενημέρωσης θα έχουν δεί πολλές φορές Έλληνες Βουλευτές να φωτογραφίζονται κάτω από σύμβολα και εικόνες της γειτονικής χώρας και χάρτες ανεξαρτησίας της Θράκης (υπάρχουν αρκετά άρθρα για αυτά στο διαδίκτυο με φωτογραφίες χωρίς αμφισβήτηση). Δεν χρειάζεται ελπίζω να επεκταθώ σε αυτό.

Τι κάνουμε εμείς; Άλλο ένα δύσκολο ερώτημα που θα έχει εξίσου μη-ξεκάθαρη απάντηση για πολλούς λόγους. Η απάντηση θα μπορούσε να είναι όμοια με μια κινηματογραφική ατάκα σε γνωστή ταινία “Τίποτα και τα Πάντα! “. Σε ένα χώρο που κυριαρχεί “ο μανδύας και το μαχαίρι” & “ο καπνός και καθρέφτες” προφανώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσεις και να δείς τι γίνεται.. και αν ακόμα το δείς, να μην πρέπει να το βγάλεις δημόσια. Αντίθετα όμως μπορεί κάποιος να δεί δημοσιεύματα με συλλήψεις και προσαγωγές ατόμων που εμφανώς είχαν σύνδεση με την ΜΙΤ, όπως και διάφορες “ψιλές ειδήσεις” που θέλουν προσοχή όπως αυτές εδώ:

– Σύλληψη Ιρανού πράκτορα με πληροφορίες από Τούρκο — https://dailyathens.gr/greece/%ce%b7-%ce%b5%cf%85%cf%80-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%b5-%ce%b9%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%8c-%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%bf-%cf%80%ce%bf/

– Σύλληψη Τούρκου υπηκόου — https://www.taxydromos.gr/Ellada/248738-synelaban-toyrko-naytiko-sthn-eleysina-ton-kathgoroyn-gia-kataskopia.html

Σε όλο αυτό το σκηνικό υπηρεσιών και πληροφοριών, θα πρέπει επίσης να λογιστεί και το δεδομένο της χρονικής συγκυρίας, της ύπαρξης και άλλων παραγόντων και τις συγκρούσεις τους (τρίτες υπηρεσίες άλλων) καθώς και της κοινωνικής κατάστασης σε μια χώρα και το πόσο ευάλωτη είναι. Για παράδειγμα η Ελλάδα είχε εμφανές θέμα κοινωνικής οργής τα περασμένα 2-3 έτη έναντι της τότε κυβέρνησης και έντονα πολωτικό κλίμα. Αυτό έχει καταλαγιάσει κάπως τώρα, όμως παραμένει εκρηκτικό στα θέματα ασφαλείας. Ένα τομέα που εύκολα μπορεί να εκμεταλλευθεί ένας προβοκάτορας για να δημιουργήσει προβλήματα (βλ. μεταναστευτικό και σύνδεση με εγκληματικότητα/τρομοκρατία).

Ποιό σκοπό έχει τελικά αυτό το κείμενο; Η απάντηση είναι όπως πριν, κινηματογραφικής φύσης σε παράφραση.

Κανένα σκοπό και όλους τους σκοπούς. Δεν λέει κάτι καινούριο όσον αφορά το τι υποψιάζεται ο μέσος αναγνώστης στην χώρα μας, όπως όμως υπενθυμίζει σε όλους πώς δεν είμαστε θωρακισμένοι έναντι τέτοιων απειλών σε απόλυτο βαθμό.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024