29/03/2024

Αποκλειστικό: Πώς εξελίχθηκε η αμερικάνικη επιχείρηση εναντίον του al-Baghdadi

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Παρακάτω αναφέρεται πώς εξελίχθηκε η επίθεση κατά της τοποθεσίας του καταφυγίου του Αλ Μπαγκνταντί όπως έχει δοθεί από επίσημα σημειώματα από Αμερικανούς αξιωματούχους:

Στις 22.20 ώρας ΗΠΑ, τοπικές πηγές στην Συρία παρείχαν ενημέρωση, πώς μετά τα μεσάνυχτα,σμήνος οκτώ ελικοπτέρων υπό την κάλυψη αναγνωριστικού αεροσκάφους / UAV και ένα άλλο αεροσκάφος της συμμαχίας εισήρθαν στον εναέριο χώρο Idlib για να πραγματοποιήσουν μια επιχείρηση κατά του τρομοκράτη al-Baghdadi.

φωτογραφία από το σημείο που έγινε η επιχείρηση

 

Το κρησφύγετο του al-Baghdadi ήταν στο βόρειο σημείο της περιοχής Barisha, μόλις 5χλμ. Από τα τουρκικά σύνορα και κοντά σε γεωγραφική τοποθεσία , η οποία το 2014 ήταν υπό την κατοχή του ISIL. Υπάρχει εκεί επίσης ένα από τα κεντρικά σημεία αποθεματικών υλικού του KTSh, όπου η ηγεσία του γκρούπ συναντάται συχνά .

Η επίθεση διήρκεσε τρεις ώρες με επιχείρηση και με αγήματα στο έδαφος, με αποτέλεσμα κατά την προσέγγιση τους ο Abu Bakr al-Baghdadi και οι δύο σύζυγοι του να πυροδοτήσουν γιλέκα αυτοκτονίας. Δύο πτώματα ανδρών όπου ένας από αυτούς μοιάζει στον al-Baghdadi, μεφαέρθηκαν από τους Αμερικανούς στα ελικόπτερα.

 

ύμφωνα με τον χάρτη η απόσταση που βρίσκεται το συγκεκριμένο κτίριο απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα .Μια λεπτομέρεια που ίσως έχει την δική της σημασία .

 

Μετά την αναχώρηση των ελικόπτερων, ένα αεροπλάνο ισοπέδωσε το κτίριο και το γειτονικό περιβάλλον.
Στο Idlib ομάδες ακτιβιστών/νοσοκομών/υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, αναφέρουν ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων τριών γυναικών και ενός παιδιού. Οι Αμερικανοί περιμένουν τα αποτελέσματα ενός τεστ DNA για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα του al-Baghdadi από τις σωρρούς που πήραν.

Η CSTO αμέσως μετά ανακολινωσε πώς στην επιχείρηση σκοτώθηκε και ο Abdullah Qardash, διαδόχος του Abu Bakr al-Baghdadi.

Ο Trump θα ανακοινώσει επίσημα την επιτυχία της επιχείρησης (στις 15.00 ώρα Ελλάδος), καθώς μέχρι στιγμής έχει περιοριστεί σε μια δήλωση μέσω twitter ότι “κάτι μεγάλο έχει συμβεί”.

Είναι επιβεβαιωμένο πώς η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων ΗΠΑ δεν είχε συντονίσει τις ενέργειές της με την Τουρκία , φοβούμενοι ότι οι Τούρκοι θα προειδοποιήσουν τις ομάδες των αντικαθεστωτικών που σχετίζονται άμεσα με τρομοκρατικές οργανώσεις. Ωστόσο, οι Ιρακινοί δήλωσαν ότι συμμετείχαν σε επιπεδο πληροφορίας όπως και οι Κούρδοι δήλωσαν ότι η επιχείρηση ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Σε αναμονή πλέον για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.

Βίντεο από την αμερικάνικη επιχείρηση μπορείτε να δείτε στο τέλος της σελίδας του Geopolitics & Daily News στην υπηρεσία Photos & Clips

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024