18/04/2024

Tα βασικά μηνύματα της συνέντευξης Τύπου του Αμερικανού Προέδρου

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Τα βασικά μηνύματα που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος D Trump σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την επιβεβαίωση ότι ο αλ Μπαγκνταντί είναι νεκρός. Ήταν εμφανές πώς το όλο σκηνικό θύμισε “χορό νίκης” για τον ίδιο και δικαιολογία για πολλές από τις πράξεις του, αν και δεν απέφυγε αντιθέσεις και ατοπήματα.

Πιο συγκεκριμένα :

– Δηλώθηκε και επίσημα νεκρός ο αλ Μπαγκνταντί καθώς και ότι οι Αμερικανοί τελείωσαν την επιχείρηση έχοντας κρατούμενους των στρατευμάτων του
– Η προετοιμασία για την επιχείρηση είχε διάρκεια μηνών. Υπήρξε συνεχής παρακολούθηση του τρομοκράτη για δύο εβδομάδες καθώς και 2-3 ακυρώσεις κάποιας επιχείρησης τη τελευταία στιγμή.
– Ο Ντ. Τραμπ παρακολούθησε ζωντανά την επιχείρηση όπως έκανε ο Ομπάμα παλαιότερα.
– Καμία απώλεια για τις ΗΠΑ (μόνο ένα τραυματισμένο σκυλί K9), μαζικές απώλειες για την άλλη πλευρά
– Ο αλ Μπαγκνταντί πέθανε μέσα σε σήραγγα (χωρίς διέξοδο) με 3 παιδιά του όταν ανατίναξε το γιλέκο του
– Το DNA πιστοποιεί την επαλήθευση του θανάτου του τρομοκράτη από έρευνα ειδικού συνεργείου επί τόπου (άλλες πληφορορίες αναφέρουν πώς το κεφάλι του ήταν άθικτο)
– Η επιχείρηση διήρκεσε περίπου 2 ώρες και έγινε συλλογή πληροφοριών που θα βοηθήσουν και σε άλλες επιχειρήσεις.
– Στην ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνεχείς περιγραφές και αναφορές για τον αλ Μπαγκνταντί παρουσιάζοντας ένα τέλος που ο ίδιος έκλαιγε, έβριζε και εκλιπαρούσε (killed like a coward, like a dog, crying and swearing οι ακριβείς λέξεις που χρησιμοποιήσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ).
– Ο αλ Μπαγκνταντί προσπαθούσε να ξαναχτίσει το DAESH
– Σημαντικό είναι πώς απέδωσε αναγνώριση όλων των συμμετεχόντων στην βοήθεια (Τουρκία, Ρωσία, Ιράκ, Συρία, Κούρδων και CIA, στρατεύματα και αξιωματούχοι των Η.Π.Α.) αν και υπήρξε σοβαρή αντίφαση με την αναφορά του αυτή καθώς είπε πώς η πτήση ήταν επικίνδυνη για 1 ώρα και μερικά λεπτά αφού πετούσαν πάνω από επικίνδυνες περιοχές. Αν τώρα πιστέψει κάποιος πώς πήρε άδεια από όλους αυτούς για να κάνει χαμηλή πτήση, προφανώς κάπου αυτά τα δύο αντικρούονται.
– Σε ερώτηση του για την Τουρκία είπε πώς ενημερώθηκε η τουρκική πλευρά, για την πτήση αλλά κανένας δεν γνώριζε τον τελικό στόχο.
– Δήλωσε χαρούμενος που βοήθησε την Τουρκία να οικοδομήσει ασφαλή ζώνη, αφού η Τουρκία εδώ και καιρό έχει χάσει χιλιάδες ζωές  στην περιοχή αυτή. Ανέφερε πώς ήταν δύσκολο να το επικοινωνήσει αυτό με τους Κούρδους.
– Ανέφερε πώς η επιχείρηση βρήκε σημαντική τοπική αντίσταση, αν και υπήρξε άμεση αντιμετώπιση από ισχυρή αεροπορική επέμβαση που ήταν εκεί από την προηγούμενη μέρα. Πιθανώς UAV.
– Ως ΗΠΑ , είπε ο Τράμπ, εξασφαλίζουμε το πετρέλαιο, αυτό θα βοηθήσει τις ΗΠΑ που ξόδεψαν 8 τρις δολάρια στην περιοχή καθώς και τους Κούρδους,( γιατί όχι και τους Κούρδους; ανέφερε χαρακτηριστικά) αντίθετα θα περιορίσει τους τρομοκράτες και την παράνομη χρηματοδότηση τους.
– Η Ρωσία και η Κίνα θέλουν να διαθέσουμε χρήματα, στρατό και να σκοτώσουμε τρομοκράτες.
– Η Ευρώπη δεν κάνει τη δουλειά που πρέπει να κάνει. Δεν θα πληρώσουμε γι ‘αυτούς. Τους είπαμε να τους διαχειριστούν αλλιώς θα τους αφήσουμε στα σύνορα τους , και να φτάσουν σε αυτούς περπατώντας. Εμείς είμαστε μακριά και έχουμε μια ορθή απαγόρευση που δεν επιτρέπει την είσοδο τους. Αυτές ήταν χαρακτηριστικά οι δηλώσεις του.
– Ο Τραμπ δήλωσε πώς είχε πει και παλαιότερα σε κυβερνήσεις των ΗΠΑ,  ότι “αν πηγαίνετε στο Ιράκ, κρατήστε το πετρέλαιο για να αποζημιωθούν οι ΗΠΑ με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.”
– Δεν θελω να είμαι συνεχώς με τον στρατό μου ανάμεσα στη Συρία και στη Τουρκία που μάχονται για χιλιάδες χρόνια αλλά να ξέρετε πώς θα φυλάμε το πετρέλαιο γιατί κοστίζει πολλά χρήματα.
– Ο Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται κατά τις δηλώσεις του Τράμπ (όπου ανέφερε οτι στοχεύουν και σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις)
– Ανέφερε πώς μπορούν να τους φτάσουν όλους και εστίασε στην επιχείρηση που έφερε την εκκαθάριση του γιου του Μπιν Λάντεν.
– Ανέφερε και πάλι την δέσμευση του για την εξάλειψη των αρχηγών στοχευμένων τρομοκρατικών οργανώσεων.
– Ονόμασε νεκρούς ανθρώπους από δολοφονίες του DAESH (Αμερικανών)και έκανε ειδική αναφορά στον πιλότο της Ιορδανίας.
– Αναφορά γενοκτονίας των Γιαζίντι.
– Εστίασε πώς το θέμα πληροφορίας είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις ΗΠΑ καθώς οι τρομοκράτες είναι άριστοι στο να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και δεν έχουν κινητά τηλέφωνα πια.
– Εντύπωση έκανε η δήλωση πώς “Η Ουάσινγκτον είναι μια μηχανή που διαρρέει απόρρητες πληροφορίες!!!” Με αυτό ως αναφορά τόνισε  πως δεν δόθηκε καμία ειδοποίηση σε κανέναν πριν τελειώσει η επιχείρηση, μόνο λίγοι άνθρωποι ήξεραν.
– Υπήρχε άψογη συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και όλων των στρατιωτικών τμημάτων. Σε ερώτηση εκ νέου αν ειδοποιηθήκε κάποιος από την πολιτική σκηνή της χώρας ( εντός και εκτός κόμματος του), επανέλαβε την κρισιμότητα της επιχείρησης και πως δεν ήθελε να ρισκάρει διαρροές.
– Οι μετέχοντες της επιχείρησης θα βραβευθούν αλλά δεν θα γίνει κάποια εκδήλωση ή δημόσια δεξίωση.

========================================================

Σχολιασμός των δηλώσεων: 

Ο Ντ. Τράμπ χρησιμοποίησε την συνέντευξη ως “χορό νίκης” κατά αμφισβητήσεων του σε πολλαπλά πεδία. Επίσης,  έχει σημασία να τονιστεί πως ο λόγος του ήταν επιθετικός και δηκτικός όσον αφορά τον νεκρό τρομοκράτη, αφού ήθελε να τον παρουσιάσει ως “δειλό σκύλο” που έκλαιγε κα φοβήθηκε να συλληφθεί για αυτό και ανατίναξε το γιλέκο του. Η γλώσσα του ήταν ιδιαίτερα έντονη και κατά την προσωπική μου άποψη ενδεχομένως να φέρει αντίθετα αποτελέσματα από τους φανατικούς του Ισλάμ (κλιμάκωση αντεπιθέσεων από τρομοκράτες), παρά την μείωση ηθικού τους. Ακόμα και αν τελικά δώσουν το βίντεο της επιχείρησης στην δημοσιότητα όπως ζήτησε ο ίδιος ο Τραμπ.

Επίσης, είχε σοβαρές αντιθέσεις σε ό,τι έλεγε για την συνεργασία με άλλους, καθώς ναι μεν έλεγε πώς όλοι βοήθησαν αλλά σε αποστροφή του λόγου του τόνιζε πώς ΟΥΔΕΙΣ ήξερε τον ΑΝΣΚ της επιχείρησης , αλλά ακόμα και αν το ήξεραν, η δήλωση περάσματος από τον εναέριο χώρο της Συρίας που ελέγχαν όλοι θα γινόταν έτσι και αλλιώς.

Τελευταία, προς το παρόν, αφήνω την πρόταση “θα αντιμετωπίσουμε ΟΛΕΣ τις τρομοκρατικές οργανώσεις” (σ.σ. ποιές όλες; ) και το “εμείς είμαστε εκεί για το πετρέλαιο και ότι έπρεπε να το (εννοεί το πετρέλαιο) κρατήσουμε και στο Ιράκ.”. Μια στυγνή και ωμή παραδοχή για το ανώτατο κίνητρο πολέμων στην περιοχή. Κάτι που σίγουρα δημιουργεί απορίες πώς βλέπει την περίπτωση της Ελλάδος και της Κύπρου,  εφόσον η Τουρκία αποφασίσει να επιτεθεί και σε εμάς. Ας το σκεφτούμε καλά ως εξέλιξη που μπορεί να μας βρει στο μέλλον.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024