28/03/2024

Η ουσία της συνάντησης Τραμπ Ερντογάν

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Στη συνάντηση Τραμπ Ερντογάν καλό θα ήταν να μην αρκεστούμε μόνο στις δηλώσεις των δυο πολιτικών καθώς έγιναν πολλά παρασκηνιακά. Οι δύο πρόεδροι μπορεί να δείχνουν πώς τα “βρίσκουν” αλλά δεν θα υπάρξει συνέχεια σε όλο αυτο, ειδικά αν η προεδρία των ΗΠΑ αλλάξει στο άμεσο μέλλον (εκλογές 2020).

Ο Τραμπ ζητάει να κάνει κάποιες συμφωνίες που θα του αποδώσουν μετά το πέρας της προεδρίας του (ενδεχομένως με εμπορικά αντίτιμα σε προσωπικές συμφωνίες), καθώς μυστικές δημοσκοπήσεις για πρώτη φορά τον δείχνουν να χάνει μεγάλα ποσοστά δημοτικότητας, κυρίως για εσωτερικά ζητήματα αλλά και για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Αρνητικότατη εντύπωση μάλιστα προκάλεσε η προτροπή Τραμπ να κάνουν ερωτήσεις στον Ερντογάν μόνο “φιλικοί ρεπόρτερ, μόνο από Τουρκία” (όπως τονίστηκε αυτολεξεί), κάτι που σχολιάστηκε έντονα από τον Τύπο των ΗΠΑ.

Επίσης, εντύπωση έκανε η ακόλουθη δήλωση από τον επικεφαλής της νομικής επιτροπής της Γερουσίας, ρεπουμπλικανό Λίντσεϊ Γκράχαμ, δηλώνοντας πώς η Γερουσία μπλόκαρε το ψήφισμα στο επιτροπή με τίτλο «αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Ο Γκράχαμ δήλωσε ότι οι γερουσιαστές δεν πρέπει να «διακοσμούν ή να προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Τουρκία και η Αρμενία “θα λύσουν το πρόβλημα μαζί”. Αν και η απόρριψη του ψηφίσματος ήταν αναμενόμενη δεν παύει να είναι ένα εργαλείο προς χρήση για προσέγγιση της Τουρκίας.

Ίδια εντύπωση έκανε και η δήλωση του Μάρκ Εσπέρ, πώς η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ και ο γαμπρός τους στην συνέχεια κατέβαλαν σκληρές προσπάθειες μαζί με τον Ερντογάν να πείσουν γερουσιαστές που θεωρούνται “πρωτοστάτες” της αντίδρασης έναντι της Τουρκίας μέσα στο Οβάλ γραφείο.

Όμως επί της ουσίας δεν ειπώθηκε κάτι διαφορετικό από ό,τι ισχύει ως σήμερα. Οι γερουσιαστές στηρίζουν την προεδρία για να μην υπάρξει πολιτική κρίση εντός ΗΠΑ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δίνουν ελευθέρας στην Τουρκία. Το ίδιο και ακόμα παραπάνω ισχύει για το Κογκρέσο.

Ποιος βγήκε κερδισμένος; Επί της ουσίας και οι δύο, καθώς η συμφωνία των 100 δις δολλαρίων είναι μεγάλο δέλεαρ. Όμως, επί των καυτών θεμάτων που αφορούν μεταναστευτικό, S-400, καθώς και το θέμα της συμπαραγωγής των f-35 είναι ζητήματα που υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες και ενδεχομένως να μην λύνονται όπως θα ήθελαν οι δύο προέδροι ΗΠΑ και Τουρκίας.

Θα φανεί φυσικά στην πορεία πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό, όμως κατά την προσωπική μου άποψη και κρίση, όπως το διακρίνω, ανάμεσα στους δύο και στην συνάντηση τους, υπήρχε μια σκιά φαντάσματος με το όνομα Β. Πούτιν που παίζει πλέον πρώτο ρόλο στην Ευρασία και μόνο μέσω αυτού μπορεί η Τουρκία να πάρει άδεια αν θα προχωρήσει σε κάποια πράξη που θα αρέσει στις ΗΠΑ ή όχι (π.χ. ακύρωση προγράμματος S-400 και ασφαλής ζώνη στην Συρία).

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024