28/03/2024

Κρατικός Προϋπολογισμός και Γερμανικές Αποζημιώσεις

Γράφει ο Νότης Μαριάς*

 

Για άλλη μια χρονιά κατατέθηκε στη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών αυτή την εβδομάδα.

Η φετινή όμως συζήτηση και ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού γίνεται σε μια χρονιά σημαντικών εξελίξεων γύρω από το ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων. Και αυτό γιατί ως γνωστόν στις 17 Απριλίου η Ολομέλεια της Βουλής συζήτησε το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ακολούθησε στις 4 Ιουνίου η επίδοση εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης ρηματικής διακοίνωσης προς την Γερμανία με την οποία η Αθήνα κάλεσε το Βερολίνο να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των Πολεμικών Επανορθώσεων και του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου.
Η Γερμανία πιστή στην γνωστή της τακτική στις 18 Οκτωβρίου απάντησε αρνητικά στην Ελληνική Ρηματική Διακοίνωση ρίχνοντας πλέον το μπαλάκι στο ελληνικό τερέν.
Μετά απ΄ αυτή την εξέλιξη η Αθήνα οφείλει να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τη δικαστική επίλυση της διαφοράς φέρνοντας το ζήτημα των Γερμανικών Οφειλών ενώπιον του αρμοδίου δικαιοδοτικού οργάνου.

Και όλα αυτά μάλιστα, όπως έχουμε αναλύσει στις 16 Σεπτεμβρίου σε σχετικό άρθρο μας, σε μια ιδιαίτερα σημαντική φάση από πλευράς διεθνούς δικαίου η οποία σηματοδοτήθηκε πρόσφατα με την υπ΄ αρίθμ. 21995/3-9-2019 Απόφαση του Πολιτικού Τμήματος του Ιταλικού Ακυρωτικού με την οποία δόθηκε το τελικό πράσινο φως για εκτέλεση εις βάρος των Γερμανικών Σιδηροδρόμων της γνωστής Αμετάκλητης υπ΄ αρίθμ. 137/25-9-1997 Απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λειβαδιάς που δικαίωσε τα θύματα του Διστόμου.

Δυστυχώς η σημαντική αυτή δικαστική εξέλιξη που δικαιώνει τους Διστομίτες και αποτελεί τομή στον αγώνα για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις δεν είχε την ανάλογη εξέλιξη στην Ελλάδα, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει χορηγηθεί άδεια από τον Υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να γίνει και στην Πατρίδα μας εκτέλεση της παραπάνω δικαστικής απόφασης του Διστόμου εις βάρος της περιουσίας του Γερμανικού δημοσίου που βρίσκεται στην Ελλάδα.

Το ίδιο ισχύει και σε σχέση με την εγγραφή των Γερμανικών Αποζημιώσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ήδη από το 2011 με το βιβλίο μας «Το Μνημόνιο της Χρεωκοπίας και ο Άλλος Δρόμος, Πειραματόζωον η Ελλάς» είχαμε επισημάνει ότι η Πατρίδα μας προκειμένου να πιέσει αποφασιστικά τη Γερμανία να εξοφλήσει τις Οφειλές της έναντι της Ελλάδας θα έπρεπε πέραν των άλλων να προβεί σε δύο επιπλέον ενέργειες. Στην εγγραφή των Γερμανικών Αποζημιώσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό και στην τιτλοποίηση του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου.

Έκτοτε είχα την ευκαιρία να προτείνω δύο φορές στην Ελληνική Βουλή ως εισηγητής της ελάσσονος μειοψηφίας κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2013 και 2014 την εγγραφή των Γερμανικών Αποζημιώσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Μάλιστα τη θέση αυτή δέχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρα υποσχέθηκε το 2014 ότι θα προχωρούσε στην εγγραφή των Γερμανικών Αποζημιώσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό όταν γινόταν πρωθυπουργός. Και βέβαια την επόμενη χρονιά έγινε πρωθυπουργός αλλά δεν τήρησε ποτέ την υπόσχεσή του αυτή καθ΄ όλη τη διάρκεια της τετραετούς και πλέον πρωθυπουργίας του.

Δεδομένου ότι η αρνητική απάντηση της Γερμανίας στην ελληνική ρηματική διακοίνωση δόθηκε στις 18 Οκτωβρίου θεωρώ ότι υπήρχε επαρκής χρόνος στη διάθεση της κυβέρνησης της ΝΔ προκειμένου να προχωρήσει στην τροποποίηση του Σχεδίου Προϋπολογισμού και να εγγράψει συνακόλουθα τις Γερμανικές Αποζημιώσεις στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2020 ο οποίος κατατέθηκε τελικά στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

Δυστυχώς όμως και φέτος για άλλη μια φορά κατατέθηκε Κρατικός Προϋπολογισμός χωρίς την εγγραφή των Γερμανικών Αποζημιώσεων και όλα αυτά καθώς συμπληρώθηκαν 77 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Επέτειο την οποία γιορτάσαμε την περασμένη Κυριακή στο Γοργοπόταμο όπου καταθέσαμε και στεφάνι τιμώντας τους Ήρωες της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης.

*Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024