25/04/2024

Τζιάρρας: Βεβιασμένη κίνηση η απέλαση του Λίβυου πρέσβη

Την απόφασή του να απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καθώς χθες το βράδυ έληξε το τελεσίγραφο του ελληνικού ΥΠΕΞ προς τον πρέσβη της Λιβύης προκειμένου να παραδώσει στην Αθήνα τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, κάτι το οποίο δεν έγινε. 

Όπως σχολιάζει ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ήταν μια βεβιασμένη κίνηση. Πιο συγκεκριμένα γράφει: 

«Θεωρώ ότι η απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα έγινε βεβιασμένα και δεν επιλύει κανένα πρόβλημα. Μάλλον δημιουργεί ένα χάσμα το οποίο μπορεί στο εγγύς μέλλον να κοστίσει στην Ελλάδα τόσο σε ό,τι αφορά την διαχείριση της προκείμενης κρίσης αλλά και σε ό,τι αφορά τον ρόλο της στην ειρηνευτική διαδικασίας της Λιβύης. Για να μην αναφέρουμε ότι επιτρέπει την περαιτέρω δορυφοριοποίηση της Τρίπολης από την Τουρκία.

Η μη απέλαση, ή η καθυστέρηση της χρήσης αυτού του μέσου, δεν συνεπάγεται ούτε την αποδοχή της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, ούτε την έγκριση των κινήσεων της Λιβύης (ή της Τουρκίας). Γιατί δεν συνέβη το ίδιο στον Τούρκο πρέσβη; Εξ άλλου, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε από την πρώτη στιγμή καταδικάζοντας τη συμφωνία και κάνοντας τα απαραίτητα διαβήματα.

Γιατί δεν έγιναν περισσότερες και πιο συντονισμένες προσπάθειες με Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ και ΕΕ;

Δυστυχώς δεν εξαντλήθηκαν όλα τα μέσα και δεν δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος. Ούτε διατηρήθηκαν, μέχρι στιγμής, τα προσχήματα – τουλάχιστον – της αμοιβαίας αντίδρασης απέναντι σε Τουρκία και Λιβύη.»

 

Σημείωση: Αναλύσεις του κυρίου Τζιάρρα μπορείτε να διαβάζετε στο https://geopoliticalcyprus.org/

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024