28/03/2024

Το power game της απέλασης του πρέσβη της Λιβύης

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

 

Για την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης γράφτηκαν πολλά τις τελευταίες ώρς από ανθρώπους με γνώσεις σε θέματα διπλωματίας και διεθνούς δικαίου. Ως σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας, θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα καθαρά από πλευράς ασφαλείας.
 
Έχει μήπως γίνει κάποια σκέψη πώς μπορεί να λειτουργήσει μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης η συγκεκριμένη απέλαση; Αν όντως αυξηθεί η ένταση με τη συγκεκριμένη χώρα και την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της από τον ΟΗΕ, η Ελλάδα πώς έχει σκεφτεί ότι θα αντιδράσει; Έχει σκοπό να κλιμακώσει;
 
Και αν κλιμακώσουμε, μήπως τελικά είναι αυτό το παιχνίδι της Τουρκίας, όπου κατά το κλασσικό διαίρει και βασίλευε, θα αποκομίσει τουλάχιστον έναν σύμμαχο (όντως τον πιο αδύναμο συγκριτικά) στην Ν.Α. Μεσόγειο, όταν ήδη ήταν αποκομμένη μετά την σύμπραξη Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ;
 
Αυτό που αναφέρω δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση καθώς η όλη κατάσταση μοιάζει μ΄ένα ιδιότυπο power game ειδικά όταν βλέπουμε τον τούρκο ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου να μιλάει ως εκπρόσωπος της Λιβύης και να λέει πώς “η Τρίπολη δεν θα σκύψει το κεφάλι”. ( Η απάντηση της Λιβύη προς την ελληνική πλευρά ήρθε μετά τη δήλωση Τσαβούσογλου- έχει κι αυτό τη σημασία του).
 
Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις, νομίζω πώς υπάρχουν καλύτεροι από έναν σύμβουλο ασφαλείας για να κάνουν εφαρμογή στρατηγικής, όμως θεωρώ σίγουρα καλή σκέψη το κάλεσμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσόπων της Λιβύης (άνθρωπος του Χαφτάρ). Η ελληνική πλευρά οφείλει να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στη συγκεκριμένη επίσκεψη που θα λάβει χώρα την επόμενη Πέμπτη , έτσι ώστε ως χώρα να παίξουμε δικό μας παιχνίδι , κλυδωνίζοντας και την κυριαρχία εντός του (έτσι και αλλιώς) failed state της Λιβύης.
 
Για την Τουρκία τώρα ή ερώτηση είναι μία. Αν αύριο η Τουρκία βγάλει πλοίο στην θεωρητική ΑΟΖ που υπέγραψε και περάσει σε Ελληνικά ύδατα, θα πέσει προειδοποιητική βολή στην πλώρη; Εδώ είναι το ζήτημα!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024