29/03/2024

Ιταλία: το χρέος μπορεί να απειλήσει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα


Ιταλία: Μην εφησυχάζετε -το χρέος της μπορεί να απειλήσει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View

Οι επενδυτές που εξετάζουν τις επερχόμενες εκλογές της Ιταλίας προφανώς δεν βλέπουν το λόγο για κάποιο συναγερμό, αλλά αυτή τους η διάθεση ίσως να μη διαρκέσει για πολύ ακόμη. Οι εκλογές φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σε μία κυβέρνηση συνασπισμού, υπερβολικά αδύναμη για να αντιμετωπίσει τη διπλή πρόκληση της χώρας, ήτοι την αργή ανάπτυξη και το υψηλό χρέος.

Προς το παρόν, κυριαρχεί η ηρεμία. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της χώρας, η οποία αυξήθηκε πάνω από το 7% στη διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, κινείται γύρω στο 2%. Η αγορά μετοχών της Ιταλίας έχει πληγεί από την πρόσφατη παγκόσμια αναταραχή, αλλά εξακολουθεί να υπεραποδίδει συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Μέχρι τώρα, η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βοήθησε να ξεπεραστεί η αστάθεια της Ιταλίας. Ωστόσο, η ΕΚΤ ενδέχεται να σταματήσει να αγοράζει νέα ομόλογα το φθινόπωρο. Όταν συμβεί αυτό, τα βαθιά προβλήματα της Ιταλίας θα επιστρέψουν στο προσκήνιο.

Βέβαια, η οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο πρόσφατα. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνεται και το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει στο 10,8% – ποσοστό ακόμα πολύ υψηλό, αλλά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο αναποφασιστικότητας, οι τράπεζες επιτέλους προσπαθούν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό είναι σημαντικό, διότι θα καταστήσει τις τράπεζες πιο ανθεκτικές στις κρίσεις και θα απελευθερώσει κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του δανεισμού.

Το πρόβλημα είναι ότι οι εκλογές είναι απίθανο να βοηθήσουν. Η ιταλική πολιτική σκηνή αποτελείται από τρία βασικά κόμματα: το κεντροαριστερό κόμμα, με επικεφαλής τον Ματτέο Ρέντσι, το κεντροδεξιό κόμμα, με επικεφαλής τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το αντικαθεστωτικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων, με επικεφαλής τον Λουίτζι ντι Μάιο. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, κανένα από τα τρία κόμματα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι είτε ένας ασταθής “μεγάλος συνασπισμός” είτε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, που θα οδηγήσει εν ευθέτω χρόνω σε νέες εκλογές.

Θα ήταν τόσο κακό αυτό; Πολλοί επενδυτές φαίνεται να πιστεύουν ότι από τη στιγμή που η Ιταλία δεν θα εκλέξει μια ανοιχτά ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση, η ευρωζώνη θα είναι μια χαρά. Στο κάτω κάτω δεν είναι και ανήκουστο για την Ιταλία να έχει αδύναμη και ασταθή κυβέρνηση.

Αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται στο 132% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και οι πολιτικές που απαιτούνται για να μπει σε μια βιώσιμη πτωτική πορεία δεν είναι πουθενά στον ορίζοντα. Όταν η επόμενη κρίση πλήξει την ευρωζώνη, τα κατεστραμμένα δημοσιονομικά της Ιταλίας θα αποτελέσουν πηγή έντονης ανησυχίας – και οι επενδυτές θα θυμηθούν ότι η Ιταλία παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη μεταποιητική βιομηχανία στον κόσμο.

Προς το παρόν, οι προσεχείς εκλογές δεν μοιάζουν να αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Σύντομα, μπορεί να υπάρχει λόγος να μετανιώσει κανείς για αυτό τον εφησυχασμό.

Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024