19/04/2024

Ποια είναι η IHH, η τουρκική ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στη Λιβύη

https://twitter.com/LNA2019M/status/1218619626436820993?s=20

Φαίνεται πως στη Λιβύη έχει ενεργοποιηθεί η τουρκική ΜΚΟ İHH İnsani Yardım Vakfı, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Libyan National Army του Χαλίφα Χαφτάρ στον επίσημο λογαριασμό του λιβυκού εθνικού στρατού στο twitter.

«Ο Ερντογάν μετέφερε χιλιάδες τρομοκράτες από τη Συρία στη Δυτική Λιβύη. Ξέρετε ότι τις τελευταίες 48 ώρες περισσότεροι από 41 Σύροι τρομοκράτες εγκατέλειψαν τα παράλια της Τρίπολης για την Ιταλία με τη βοήθεια διακινητών που υποστηρίζονται από τον GNA (Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας – Σάρατζ) και περισσότεροι σχεδιάζουν να φύγουν σύντομα. Ερντογάν εκβιάζεις την ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου

Ο Λίβυος αξιωματούχος μάλιστα  κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι εξαγοράζει χιλιάδες Σύρους. «Είσαι υπεύθυνος για την εξάπλωση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, και αυτό γίνεται με την πρόσληψη εκατοντάδων νέων από την Ευρώπη στο ISIS και την Αλ Κάιντα και την προώθηση τους στον πόλεμο της Συρίας» είπε χαρακτηριστικά.

 

Μια από τις τουρκικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη είναι η IHH Humanitarian Relief Foundation (στα τουρκικά: İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı) η οποία είναι γνωστή με το ακρωνύμιο  İHH

«Οι τουρκικές ΜΚΟ είναι πραγματικά βιτρίνες της MİT  υποστηρίζοντας τις τουρκικές (στρατιωτικές) επιχειρήσεις στη Λιβύη. Η IHH (τουρκική ΜΚΟ – Ανθρωπιστικό Ίδρυμα Αρωγής), η οποία αποτελεί αποδεδειγμένο βραχίονα υποστήριξης της Αλ Κάιντα στη Συρία, παρέχει όπλα, υλικοτεχνική υποστήριξη και ιατρική βοήθεια στους τζιχαντιστές, είναι η βασικότερη από αυτές» δήλωσε ο αξιωματούχος και ανέφερε ακόμη ότι οι Τούρκοι συνοριακοί αστυνομικοί οι οποίοι το 2014 ανακάλυψαν τις δραστηριότητες της IHH στη Συρία (χρηματοδότηση ISIS και Αλ Κάιντα) και έκαναν συλλήψεις, κατέληξαν να απολυθούν οι ίδιοι.

Σε παλαιότερο άρθρο μας στο Geopolitics με θέμα τις ΜΚΟ είχαμε αναφερθεί στη συγκεκριμένη οργάνωση γράφοντας χαρακτηριστικά: “Η οργάνωση έχει παρουσία και στην Θράκη αφού τον Δεκέμβρη του 2008 , έκανε περιοδεία ενημέρωσης στην «δήθεν μειονότητα» της περιοχής , έχοντας μάλιστα και συμμετοχές από Έλληνες βουλευτές στο πλευρό τους όπως οι Γκαλήπ Γκαλήπ, Χικμέτ Τζεμιλόγλου και Ιλχάν Αχμέτ, από όλο το φάσμα του πολιτικού χώρου”.

 

Η ΙΗΗ είναι μια συντηρητική τουρκική ΜΚΟ, της οποίας τα μέλη είναι κατά κύριο λόγο Τούρκοι Μουσουλμάνοι και δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 100 χώρες. Ιδρύθηκε το 1992 και επίσημα ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Κωνσταντινούπολη το 1995. Όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε περιοχές πολέμου, σεισμού, πείνας και συγκρούσεων.  Η συγκεκριμένη οργάνωση ήταν εκείνη που διοργάνωνε τις αποστολές πλοίων στην Παλαιστίνη τα οποία προορίζονταν να παραβιάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας. 

Έχει συμμετάσχει σε αποστολές βοήθειας στο Πακιστάν, την Αιθιοπία, το Λίβανο, την Ινδονησία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, το Σουδάν, τη Σομαλία, τη Γκάνα, τη Μογγολία, την Κίνα, τη Βραζιλία, την Αργεντινή και άλλες περιοχές.

Η οργάνωση δραστηριοποιείται στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, την Αφρική, τη Νότια Αμερική, την Κεντρική Ασία, τη Νότια Ασία και τον Καύκασο παρέχοντας στήριξη στους μουσουλμάνους στο θρήσκευμα τους οποίους φροντίζει να συνδέει με τη Τουρκία, υπηρετώντας πλήρως την τακτική του Ερντογάν να επιβληθεί θρησκευτικά στους μοθσουλμανικούς πληθυσμούς. 

Ο σημερινός πρόεδρος της İHH είναι ο Τούρκος δικηγόρος Fehmi Bülent Yıldırım.Το 2012, η τουρκική εφημερίδα Habertürk (η οποία ανέστειλε την έντυπη λειτουργία της τον Ιούλιο του 2018 λόγω οικονομικών προβλημάτων) ανέφερε ότι ο Bülent Yıldırım ερευνήθηκε από ειδικά εξουσιοδοτημένους εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη και το Ντιγιαρμπακίρ για  χρηματοδότηση της Αλ Κάιντα μέσω της οργάνωσής του. Η οργάνωση έχει κατηγορηθεί πάμπολλες φορές για δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδερφότητα καθώς και για την αναμειξή της στο συριακό εμφύλιο υπέρ των φανατικών του DAESH. Παράλληλα, ο Ahmet Yayla, πρώην αξιωματούχος της τουρκικής αστυνομίας είχε δηλώσει πως ανησυχεί ότι ο Ερντογάν χρησιμοποεί τη συγκεκριμένη οργάνωση για να ενισχύσει τους δεσμούς του με την Αλ Κάιντα.

Το ερώτημα για εμάς τώρα είναι αν αυτή η ΜΚΟ έχει πλέον ελεγχθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση καθώς όσο θυμόμαστε τουλάχιστον δεν είναι στη λίστα που έχει στα χέρια του το ΥΠΕΣ και το Υπουργείο Προ.Πο. ή συνεχίζει το έργο της υπέρ της Τουρκίας ανενόχλητη στη Θράκη;

Γιώτα Χουλιάρα και Αλέξανδρος Νίκλαν
Geopolitics & Daily News 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024